A kormányfő szerint tartható a 3 százalékos költségvetési hiánycél

A kormány tartani fogja a 3 százalékos költségvetési hiánycélt - jelentette ki a miniszterelnök a csütörtöki kormányülés kezdetén.

Viorica Dăncilă kifejtette, az első félévi költségvetés-végrehajtás azt bizonyítja, hogy a kormány kellő figyelmet fordít a beruházásokra, az európai alapok lehívására és tiszteletben tartja a lakosság jövedelem-növekedésére vonatkozó ígéreteit.

„A közberuházások 2018 első félévében 9,1 milliárd lejre emelkedtek, míg 2017 ugyanezen periódusában 6 milliárd lej volt ez az összeg, tehát körülbelül 50 százalékos bővülésről beszélhetünk” - tette hozzá a kormányfő.

Dăncilă arról is beszámolt, hogy az év első hat hónapjában 6,9 milliárd lej folyt be európai alapokból, ami 22,8 százalékkal több, mint a tavalyi esztendő első félévében. A miniszterelnök kijelentette: pozitív költségvetés-kiigazításra készül a kormány, az erről szóló rendeletet augusztus második felében hozzák meg.

Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök csütörtökön két órán át tárgyalt a kormány épületében a költségvetés-kiigazításról Viorica Dăncilă miniszterelnökkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?