Egy kutatás szerint egészségesebb fürödni, mint zuhanyozni

A nagy nyári hőségben különösen jól tud esni egy frissítő zuhany, a forró fürdőt azonban már jóval kevesebben választják. Korábbi cikkeinkben már írtunk arról, a hideg vagy forró zuhany jobb-e edzés után, sőt arról is, milyen gyakran érdemes tusolni. Arra azonban, hogy a zuhanyzás vagy a fürdőzés egészségesebb-e a Motherboard által ismertetett kutatás ad választ. 

Az emberek többsége a zuhanyzást részesíti előnyben a fürdővel szemben, kivéve az Indiában és Japánban élőket, ahol az emberek szívesebben tisztálkodnak a fürdőkádban. Egyes kutatók szerint ez nem biztos, hogy jó, ezért a Japán Egészségügyi és Kutató Központ által készített felmérésben arra voltak kíváncsiak, milyen hatása van annak, ha valaki rendszeresen a forró fürdőt választja a gyors zuhanyzás helyett. 

A kutatásban 33, véletlenszerűen kiválasztott tesztalany vett részt, akiknek két hétig minden nap fürödniük kellett, majd újabb két hétig zuhanyozniuk.  Ezután egy száz pontos skála segítségével beszámoltak az egészségügyi állapotukról, a bőrük állapotáról, valamint arról, mennyire érzik magukat fáradtnak, stresszesnek és milyen a kedvük, mennyire mosolygósak. A kéthetes időszakok után a felmérésben résztvevők egy részletes kérdőívet is kitöltöttek, így az egészségügyi állapot és a hangulat változásaira is fény derült. 

Az eredmények szerint a fürdőzések után a tesztalanyok kevésbé voltak fáradtak, stresszesek és a bőrük valamint testük állapotát is jobbnak ítélték, mint zuhanyzásokat követően.  A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a forró fürdők jobban megemelik a testhőmérsékletet, ami felgyorsítja az anyagcserét, így frissebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat. 

Bár a zuhanyzás környezetkímélőbb a fürdésnél, ha hinni lehet a japán kutatás, egészségünk szempontjából érdemes esténként a kádban lazítani. 

Kapcsolódók

Kimaradt?