Hideg vagy forró zuhany? Ez a jobb edzés után

Ha tűnődött már azon, milyen zuhany jó szervezetének egy kiadós edzés után, a Shape által megszólaltatott fizikoterapeuta megadja erre a választ. Szerencsére nincs szükség jégfürdőre. 

A fizikoterapeuta szerint a váltózuhany, azaz a hideg-meleg víz kombinációja ajánlott, azonban nem mindegy milyen sorrandben használjuk a különböző hőmérsékletű vizet. A forró és hideg víz váltakoztatása elősegíti a vérkeringést, így az izmok gyorsabban regenerálódnak. Akut sértülések esetén azonban semmiképpen nem ajánlott ez a módszer. 

Ha semmilyen betegség, sérülés nem áll fenn, bátran próbáljuk ki a váltózuhanyt. Először mindig a hideg vizet használjuk, hiszen ez csökkenti a gyulladt izmok vérrellátását, megszakítja az igénybevett szervezet válaszreakcióját, valamint gyulladás- és fájdalomcsökkentő szerepe is van. Hideg vizes zuhanyt alkalmazhatunk abban az esetben is, ha valamilyen akut sérüléssel rendelkezünk, a forró fürdő azonban nem ajánlott. 

A váltózuhany következő lépése a meleg víz, amely a gyulladáscsökkentés mellett segít megelőzni az izmok merevedését és a hegszövetképződést, tehát segíti a regenerálódást. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?