Kiderült: a mértékletes alkoholfogyasztással tovább élhetünk

Az alkoholfogyasztást és egészségre gyakorolt hatását számos kutatás vizsgálta már: az alkohol lehet az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője, ugyanakkor növelheti az élettartamot is. Nemrég a belfasti Queens University kutatói is megerősítették az utóbbi állítást, miszerint napi 2-3 deci jó minőségű bor vagy sör meghosszabbítja életünket – számol be róla a metro.

A kutatók már meglévő adatokat elemeztek, vagyis százezer 55 és 74 év közötti amerikai italfogyasztási szokásairól állt rendelkezésükre információ. Az eredmények mind az alkoholfogyasztás és a korai elhalálozás, mind az alkoholfogyasztás és a rákos megbetegedések kapcsolatára is kiterjed. 

Dr. Andrew Kunzmann és munkatársai kimutatták, hogy kisebb az esély a korai elhalálozásra a mérsékelt alkoholfogyasztóknál. Azok esetében akik naponta több mint három alkoholegységnyit isznak, vagy éppen ellenkezőleg, azok akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt nagyobb az esély a korai elhalálozásra és rákos megbetegedésekre. Érdekes, hogy azok esetében, akik soha nem fogyasztottak alkoholt 7 százalékkal nagyobb esély van a rákos megbetegedésre vagy a korai elhalálozásra. Azok akik naponta több mint három italt fogyasztottak 20 százalékkal megnőtt a rák kialakulásának kockázata és az idő előtti elhalálozáshoz. 

A napi 2-3 deci jó minőségű ital tehát csökkenti a korai elhalálozás kockázatát, így növeli élettartamunkat. A kutatók azonban figyelmeztetnek, elemzésüknek nem célja alkoholfogyasztásra buzdítani az embereket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?