Mentális betegségnek nyilvánították a szexfüggőséget

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is mentális rendellenességnek ismerte el a kényszeres szexuális viselkedést (compulsive sexual behaviour) – tájékoztat az Index

Bár évek óta folynak a szakmai viták a szexfüggőségről, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is mentális betegségnek ismerte el a kényszeres szexuális viselkedést. Az, hogy a szervezet felvette a köznyelvben csak szexfüggőségként emlegetett jelenséget a mentális rendellenességeket listázó katalógusába nagy előrelépést jelent, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy ez a függőség nem említhető egy napon a szerencsejáték vagy drogfüggőséggel. "Nincs bizonyítékunk arra, hogy hasonló folyamatról lenne szó, mint az alkohol vagy a heroin esetében” – nyilatkozott az AFP hírügynökségnek Geoffrey Reed, WHO-szakértő. 

Geoffrey Reed szerint azért volt fontos a kényszeres szexuális viselkedést a mentális betegségek közé emelni, hogy tudatosítsa az ebben szenvedő emberekben, állapotuk orvosi eset és kezelésre jogosultak.

A szakértő felhívta arra is a figyelmet, hogy a szexfüggőség mentális betegségként való besorolása nem ad magyarázatot a szexuális visszaélésekre, nem jelent felmentést az elkövetőknek: "A részeg sofőr sem hivatkozhat arra, hogy alkoholfüggő".

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?