Ennyit alszanak a friss szülők a baba első évében

Egy matracokat forgalmazó cég megbízásából készült az a kutatás, melyből többek között kiderült: az átlagos szülők 4 óra 44 percet alszanak a gyermekük megszületése utáni első évben. A számos érdekességre rávilágító tanulmányról a The Sun számolt be. 

A friss szülők 4 óra 44 percet alszanak kisbabájuk első évében, tehát átlagosan 59 százalékkal alszanak kevesebbet, mint az ajánlott napi 8 óra. Egy átlagos újszülött egyébként háromszor ébred fel éjszaka, a szülők pedig  általában 54 percet töltenek a baba elaltatásával, eközben egy év alatt akár 730 mérföldet is sétálhatnak, ami 28 maratonnak felel meg. 

A kutatás során megkérdezett brit szülők több mint kétharmada bevallotta, az alváshiány miatt gyakran vitatkoztak párjukkal. A szülők 23 százaléka beszámolt arról is, hogy gyermekük első évében az alváshiány miatt előfordult, hogy furcsán viselkedtek: 11 százalékuk hallucinált valamit, ami nem volt ott, 44 százalékuk elfelejtette, amit a mondat közepén mondott, 8 százalékuk a baba nevére sem emlékezett. 

A felmérésben megkérdezett szülők 64 százaléka visszatekintve gyermekük első évére csodálkozik, hogyan voltak képesek túlélni.

A friss szülők egyharmada a korai hónapokban úgy gondolja, a meleg tej a legjobb módja a baba megnyugtatásának, 32 százalék szerint az a jó, ha a baba a szülők karjában alszik el, a szülők ötöde szerint pedig egy pihe-puha takaró szükséges. 

A tanulmányban felhívják a figyelmet arra, a csecsemők fejlődése szempontjából nagyon fontos a megfelelő alvás. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?