Így készüljön fel a nyaralásra

Nyaralni mindenki szeret, ám az utazás előtti stresszt sokan megspórolnák maguknak. A pihenés tervezésekor és a nyaralás előtti héten nagyon sok mindenre oda kell figyelnünk, így nem csoda, ha még fáradtabban indulunk vakációra. Hogy ez ne legyen így, összegyűjtöttünk néhány szempontot, amire figyeljen, hogy a pihenés tényleg pihenés legyen.

Minden utazás más és más, így nem lehet egyformán felkészülni rá. Vannak azonban olyan szempontok, amit mindenkinek érdemes átgondolni.

Tervezzünk

A nyaralás tervezésekor érdemes átgondolni néhány egyszerű kérdést.

  • Mikor utazzunk?
  • Hányan utazzunk? (Csak ketten, gyerekekkel, kutyával, barátokkal, nagycsaláddal)
  • Hova utazzunk?
  • Mennyi pénzt szánunk a nyaralásra?

Ha mindez megvan, a tervezés nagy részén már túl is vagyunk.

Tájékozódjunk

Nagyon fontos tájékozódni a kiválasztott úti célról és szálláshelyről. Ha belföldi nyaralást tervezünk, könnyebb dolgunk van, de ha külföldre utazunk érdemes kicsit utánanézni, mire számítsunk az adott országban vagy településen.

Az interneten olvasgassunk a kiszemelt úti célról, milyen látnivalók, nevezetességek vannak, milyen éttermet, kávézót érdemes kipróbálni. Készíthetünk egy listát is, milyen helyekre akarunk mindenképpen eljutni és eszerint alakíthatjuk majd a programokat.

Hivatalos iratok

Idejében ellenőrizzük a hivatalos irataink (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) érvényességi idejét, nehogy emiatt maradjon el a nyaralás. Készítsünk iratainkról másolatot. Ha olyan országba utazunk, ahova vízum szükséges intézzük el mihamarabb.

Oltások

Érdeklődjünk a háziorvosnál, milyen oltások ajánlottak a nyaralás idejére és készítsünk egy egészségügyi dobozt, amely tartalmazza a szükséges gyógyszereket.

Listázzunk

A pakolás mindenkinek fejtörést okoz, ezért érdemes listát írni a szükséges holmikról. Írjuk össze mire van szükségünk, ha pedig bekerült a bőröndbe húzzuk ki. Tegyük a listát egy jól látható helyre, ha bármikor eszünkbe jutna valami, tudjuk feljegyezni.

Elektromos kütyük

Bár nyaralás idején senki nem szeretné a telefonját nyomkodni, azért készítsük fel a kütyüinket is az utazásra. Töltsünk a telefonunkra zenét, a laptopra, táblagépre filmet, a gyerekeknek mesét, ellenőrizzük van-e elegendő hely a memóriakártyákon, töltsük fel a telefonokat és a külső akkumulátorokat.

A lakás

Van néhány dolog, amit érdemes elintézni a lakásban, ha nyugodtan akarunk pihenni és nem szeretnénk kellemetlen meglepetésre hazaérni.

  • Ürítsük ki a hűtőt!
  • Vigyük le a szemetet!
  • Gondoskodjunk növényeink, háziállataink ellátásáról!
  • Fizessük ki a számlákat!
  • Zárjuk el a gázt, villanyt, vizet!
  • Takarítsuk ki a lakást! Nem kell patyolattiszta legyen, de tegyünk mindent a helyére, hogy egy rendezett otthonba érkezzünk majd haza.
  • Szóljunk egy megbízható szomszédnak, családtagnak, barátnak elutazásunkról. Adhatunk egy pótkulcsot is vészhelyzet esetére.  

Kimaradt?