Kutatók szerint fölöslegesen szedjük a vitaminokat

A legtöbb étrendkiegészítőt teljesen fölöslegesen szedjük – derült ki egy kutatásból. Az eredmények még a kutatókat is meglepték.

A 2012 és 2017 között zajló kutatásban a leggyakrabban használt táplálékkiegészítők – C-vitamin, D-vitamin, kalcium, multivitaminok – egészségre gyakorolt hatását vizsgálták. Az Iflscience által ismertetett felmérésből kiderült, nem befolyásolják sem a korai halál, sem a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az egyetlen kivételt a folsav jelenti, de vannak olyan vitaminok, amelyek rossz hatással vannak egészségünkre. 

A B9-vitaminként is ismert folsav – igaz, kis mértékben – de csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A niacin vagy B3-vitamin viszont, amit a koleszterinszint csökkentésére használnak, káros mellékhatással rendelkezik, ugyanis emeli a vércukorszintet.

A kutatás vezetőit is meglepte, hogy kevés pozitív hatása van a vitaminkészítményeknek. David Jenkins, a kutatás vezetője szerint, ha C-, vagy D-vitamint szedünk nem ártunk vele szervezetünknek, csak éppen fölöslegesen tesszük. 

A vitaminok szedése csupán abban az esetben indokolt, ha vitaminhiányban szenvedünk. Ellenkező esetben, megelőzés céljából azonban ne szedjünk táplálékkiegészítőket: bár szervezetünknek nem árt, teljesen szükségtelen. 

 

Kimaradt?