Hat egyszerű ötlet, amivel védheti környezetét

46 éve minden év június 5-én ünnepeljük a környezetvédelmi világnapot. Ezen a napon igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a Föld megóvására, a hulladék és műanyag elképesztő mennyiségére, és az ember tevékenységeinek káros hatására. Környezetünkért mi magunk is sokat tehetünk, ezért összeszedtünk hat egyszerű ötletet, amellyel nap mint nap óvhatjuk a Földet.

Ne vásároljunk fölöslegesen

A modern kor egyik jellemzője a túlfogyasztás, a bevásárlóközpontok, hirdetések, a média, a divat vásárlásra ösztönzi az embert. Ezért cseréljük le évenként a telefonunkat, szezononként a ruháinkat és csúszik be a kosarunkba néhány fölösleges dolog bevásárlásnál. Igyekezzünk csökkenteni a fölöslegesen vásárolt tárgyaink számát, így nemcsak pénztárcánknak, de környezetünknek is kedvezünk. Ráadásul a lakásunk sem lesz tele lomokkal.

Vigyünk magunkkal bevásárlószatyrot

Bevásárlásnál mindenképpen legyen nálunk szatyor. Lehet az egy menő vászonszatyor vagy egy korábban már használt műanyagzacskó, készüljünk a vásárlásra. Ahogy ellenőrizzük indulásnál, van-e pénz nálunk, úgy bizonyosodjunk meg arról is, van-e bevásárlótáska nálunk. Ezzel is óvjuk környezetünket.  

Csomagoljuk tárolóedénybe

Már azzal is teszünk a környezetért, ha előre csomagolt ételt viszünk magunkkal a munkahelyünkre, az iskolába és nem vásárolunk nap mint nap. Az ételt azonban nem kell feltétlenül zacskóba és szalvétába csomagolni (és ezzel növelni a szemét mennyiségét), hanem betehetjük egy tárolóedénybe (a leveseket jól záró üvegbe) és azt vihetjük magunkkal. Kicsivel nagyobb helyet foglal a táskánkban, de ennyi áldozatot hozhatunk a Földünk megóvása érdekében. 

Használjunk kulacsot

Szervezetünknek nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, környezetünknek pedig, hogy ne terheljük még több szeméttel. Igyekezzünk leszokni a műanyagpalackokban árult italokról, ehelyett vásároljunk magunknak egy kulacsot és vigyünk magunkkal folyadékot. Ezt a nap folyamán könnyedén újratölthetjük. 

Pihentessük az autónkat 

Az autó nagyon praktikus és kényelmes, egy nagy bevásárlásnál vagy egy hosszú utazásnál megkönnyíti az életünket. Környezetünk és egészségünk érdekében azonban nem árt, ha néha pihentetjük a kocsit. Munkába menet választhatjuk helyette a tömegközlekedést, vagy a sétát, ennek egészségügyi hatásairól többször írtunk.

Gyűjtsük szelektíven a szemetet és hasznosítsunk újra

Sajnos sokaknak gondot okoz a kuka megtalálása, nemhogy szelektíven gyűjteni a szemetet. Bár Romániában ez még gyerekcipőben jár, némi utánajárással megoldható. Keressünk a környéken szelektív szemétgyűjtőket, vagy találjuk ki, hogyan tudnánk néhány dolgot újrahasznosítani. A konyhai hulladékot komposztálhatjuk, a befőttes üvegeket vázának, tárolóknak vagy éppen esküvői dekorelemként használhatjuk. Kevés idő- és energiabefektetéssel új életet adhatunk tárgyainknak. 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?