Nem mondunk elégszer köszönetet

Éppen a hozzánk legközelebb álló embereknek nem mondunk köszönetet – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. A Femina által ismertetett tanulmányt a Royal Society Open Science című szaklapban publikálták.

Ha segítséget kapunk valakitől és azt megköszönjük, az a hála kifejezésének egyik módja, ráadásul udvariasságot sugall, amit gyakran el is várnak tőlünk. Mindez azonban többnyire csak a nyilvános beszélgetésekre érvényes – áll a PhysOrg hírportálon.

A kutatók a hála kifejezésének módjaira voltak kíváncsiak a különböző társadalmi érintkezésekben. Ennek érdekében a kutatásban részt vevő önkéntesek lakásaiban és közösségi találkozóhelyeiken mikrofonokat szereltek fel és 1057 beszélgetést rögzítettek. A szakemberek megszámolták, hogy a hangfelvételeken hányszor mondott valaki köszönetet a másiknak, amikor segítséget kért és kapott is. A felmérés öt kontinensre és nyolc nyelvre terjedt ki.

Az eredmények szerint az emberek a feltételezettnél sokkal kevesebbszer mondják, hogy köszönöm. A legkevésbé akkor használják ezt a kifejezést, amikor családtagjaikkal vagy közeli barátaikkal beszélnek. A más-más nyelvet beszélők között ugyanakkor különbségeket lehet felfedezni: az angolul beszélők az idő 14,5 százalékában mondtak köszönetet a hangfelvételeken, az olaszul beszélőknél ez az arány 13,5%, a lengyeleknél pedig 2 százalék. Az elemzések szerint az átlag 5,5 százalék volt.

A kutatók szerint az eredmények nem azt jelentik, hogy az emberek lazábban kezelik az udvariasságot a családtagjaik körében, hanem, hogy a hétköznapi szituációkban a kölcsönösség az egymás támogatását és az együttműködést övező jogok és kötelességek hallgatólagos elfogadására épül. Tehát a családban amikor valakitől kérnek valamit, az az alapelvárás, hogy az illető teljesíteni fogja a kérést.

További érdekességek is kiderültek az elemzésekből, például, hogy egy átlagos párbeszédben az emberek nagyjából másfél percenként kérnek valamit a másiktól. A felmérés szerint egyébként az embereket nem zavarta, ha nem mondtak nekik köszönetet, amikor teljesítették a másik kérését, sőt, a köszönetnyilvánítás elmaradása csak nagyon ritkán tűnt fel nekik.

Kimaradt?