Ezen múlik a boldog párkapcsolat

Egy párkapcsolatokban számos dolog okozhat konfliktusokat a vécéülőke lehajtásától az esti filmen át egészen a komolyabb problémákig, amilyen például a pénz is lehet. A konfliktusok elkerülése érdekében jobb mielőbb tisztázni a pénzzel kapcsolatos kérdéseket: mire és mennyit költünk, tegyünk-e félre egy bizonyos összeget megtakarításnak stb.  A Femina.hu nemrég egy friss kutatásról számolt be, melynek eredményei szerint azon is múlik a párok boldogsága, hogy ki mennyit keres.

Patrick Ishizuka egy új kutatásában azt vizsgálta, az anyagiak hogyan befolyásolják a párkapcsolatban élő felek viszonyát, számít-e a felek anyagi helyzete a boldogsághoz, illetve, hogy hogyan járul ez hozzá a kapcsolat fejlődéséhez. A New York-i Cornell Egyetem szakértője megállapította, hogy egyáltalán nem jó ha a pár egyik tagja többet keres a másiknál. Akkor van a szerelmeseknek a legnagyobb esélyük a hosszú és egészséges párkapcsolatra, ha megközelítőleg ugyanannyi pénzt visznek haza mindketten.

Patrick Ishizuka szerint az egyenlő anyagi helyzet erősíti a stabilitást és a kiegyensúlyozott viszonyt, mindez hozzájárul ahhoz, hogy sokáig együtt maradjon a pár. Kiderült, hogy, ha a pár tagjai elérik azt a bevételt, amellyel mindketten elégedettek, akkor hajlamosabbak összeházasodni. Ennek oka, hogy így biztosabbnak érzik a helyzetüket, nem beszélve arról, hogy a többségnek a közös lakás és autó után jut az eszébe az esküvő gondolata.

A kutatásból az is kiderült, hogy gyakrabban végződik szakítással azoknak a pároknak a kapcsolata, akik kevesebb vagyonnal, esetleg pénzügyi gondokkal küzdenek, még annak ellenére is, hogy nagyobb hangsúlyt helyeznek a szerelmükre, mint az anyagiakra. A szakértő semmilyen bizonyítékot nem talált arra vonatkozólag, hogy a férfiak anyagi helyzete fontosabb lenne a kapcsolat szempontjából, mint a nőké. Hangsúlyozta, hogy a közös vagyon az, ami igazán számít. 

Kapcsolódók

Kimaradt?