Ezért aludjon meztelenül

A jó alvásért bizony tenni kell, meg kell teremtsük a megfelelő körülményeket. Sokan egy pihe-puha pizsamát választanak az alváshoz, mások egy kinyúlt pólót viselnek ilyenkor. A kutatások szerint egészségünk érdekében jobban tesszük, ha elfelejtjük ezeket, aludjunk inkább meztelenül

Több felmérés arra a meglepő eredményre jutott, hogy a hálóing vagy pizsama viselése alváskor kockázatos lehet az egészségünkre. Ha pizsamában bújunk ágyba, nagyobb eséllyel vagyunk kitéve fertőzéseknek, a férfiak esetében ráadásul még a termékenységükre is hatással lehet.

„Nem véletlenül tanácsolom a pácienseimnek, hogy meztelenül aludjanak” – szögezi le Alyssa Dweck nőgyógyász. „Ha az ágyék állandóan fedve van egy anyaggal, ami ráadásul nem ereszti át megfelelően a levegőt, akkor a felületen keletkező izzadtság nem tud elpárologni. Ez elősegíti a baktériumok és a gombás fertőzések elszaporodását.”

Nemcsak a nőknek tanácsos ruha nélkül aludni. Egy 1990-es kísérletben olyan férfiakat vizsgáltak, akik egy évig szűk alsóneműben, majd még egy évig ruha nélkül vagy bő öltözékben aludtak. A sokkoló eredmény szerint az első évben 50 százalékkal kevésbé voltak termékenyek a férfiak, míg a második évben minden rendben volt. Tehát, ha a férfiak pizsamában, vagy akár szűkebb alsóneműben alszanak, az csökkentheti a nemzőképességüket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?