A kangatraining rejtelmei – Antal Zsófia oktatót kérdeztük

A különleges edzésforma akár már hat héttel a szülés után elkezdhető. Antal Zsófiát, kolozsvári kangatraining oktatót az Életfa Családsegítő Egyesület által szervezett Születés Hetén faggattuk a mozgásformáról.

Hogyan kerültél kapcsolatba a kangatraininggel?

Egyszerű a válasz: mindig szerettem sportolni. Szaladni, mozogni, edzeni jártam rendszeresen, de miután megszületett a kisfiam, olyan mozgásformát kellett választanom, amit együtt tudunk csinálni. Ismerősöktől hallottam a kangáról, eljöttem egy órára, elsőre bele is szerettem. Megnyugodva mentem haza, mozogtam, jól éreztem magam.  Ami a legfontosabb, az edzés során is a kisfiammal voltam.

Mi is voltaképpen a kangatraining, és kiknek ajánlott?

A kangatraining egy szülés utáni regenerációs torna, ami a várandósság alatt meggyengült izmokat erősíti, feszesíti, próbálja visszahozni az eredeti helyzetükbe. Így például a gátizomtorna, a gátizmot erősítő gyakorlatok elengedhetetlen részei az edzésnek. Ugyanakkor az egész test állóképességét, fittségét tartjuk szem előtt. A szülés utáni hatodik hét után, miután megvolt a kontrollvizsgálat  – császármetszés esetében ez nyolc hét – már el lehet kezdeni az edzést.  Amíg az anyuka tornázik, addig a babák együtt játszanak, alszanak, illetve a babahordozóban ellazulva pihenhetnek a hordozós gyakorlatok során.

Milyen gyakorlatformái vannak?

Maga az óra két részből épül fel. Az első része a talajgyakorlatokat foglalja magába, ebben az esetben a hátat, a feneket erősítjük, a plankgyakorlatok  során pedig minden izomcsoportot olyan mértékben erősítünk, amennyire szülés után megengedett. Az óra második részében a babákkal együtt folyik az edzés. A hordozóba téve őket velük együtt tornázunk, amikor is a felsőtest izmait és a lábizmokat erősítjük. Persze zenére táncolunk, hogy jól érezzük magunkat.

Mikor nem ajánlott?

Minden jelentkező anyukával egy kérdőívet töltünk ki az első alkalommal, ahol fel vannak sorolva azok a betegségek, amelyek esetében orvosi igazolás szükséges az edzéshez, illetve speciális problémák esetén, a standartól eltérő gyakorlatokat kell választanunk. Például ha a kismamának haránt hasizom szétnyílása van – amely nem betegség, hiszen lehet élni vele – külön ügyelni kell rá, speciális  gyakorlatokkal tudunk ezen segíteni.

Erdélyben mennyire ismert ez a mozgásforma?

Nagyon nem ismert. Annak ellenére, hogy 2008-tól folyamatosan terjed Európában, nálunk Romániában még nagyon gyerekcipőben jár. Jelenleg Kolozsváron és Brassóban van még egy-egy kangatrainer, akik most végezték el a kurzust, s akik órákat is indítanak. Idén augusztusban Kolozsvárra érkezik még egy kangatrainer, aki órákat fog tartani, illetve van még egy bukaresti jelentkezőnk is. Rövid távú célunk a kangával, hogy egyre jobban lefedje az országot.

Mit lehet tenni a népszerűsítéséért?

Egyfajta hálózatot kell kiépítenünk, de az elsődleges reklámozók elsősorban az anyukák, akik már részt vettek egy ilyen edzésen. Tehát anyukáktól anyukákig terjed. Az első óra mindig ingyenes, mivel fontos hogy kipróbálja nemcsak az anyuka, hanem a kisbabája is. Nem minden kisbaba egyforma, van, aki nyűgösebb. Én jó szívvel ajánlom olyan anyukáknak, akik szeretnek mozogni, és ami még nagyon fontos: sokat segít a szülés utáni depresszió leküzdésében . Amellett hogy  mozgunk, táncolunk, jól érezzük magunkat, a babák is velünk vannak, valamint az anyukák is találkozhatnak ilyenkor, megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Igazi baba-mama klubok alakulnak ki az edzések során.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?