Az apák lesznek fókuszban a Születés Hetén

Hazai és külföldi szakemberek előadásaival, kötetlen beszélgetésekkel, családi majálissal és mozgásos workshopokkal várja a kolozsvári Életfa Családsegítő Egyesület a babát váró és gyermekes családokat. Az idei Születés Hete rendezvényre május 6. és 12. között kerül sor, a programoknak az Életfa székháza, valamint a Reményik Sándor Galéria ad otthont.

A rendezvénysorozat tematikája idén az apák köré épül. Szó lesz az apás szülésekről, a férfiak helyéről babavárás ideje alatt, illetve a gyermeknevelésben betöltött fontos szerepükről.

A Születés Hete május 6-án, vasárnap délben az Életfa udvarán egy családi majálissal kezdődik, a folytatásban pedig rendhagyó módon előadások is várják a résztvevőket. 15 órától Bokor Zsuzsa révén a Zs'Organik termékekkel ismerkedhetnek az érdeklődők, 16 órától pedig Léder László budapesti pszichológus Egy kis Apaforradalom - avagy hogyan csempésszük vissza a mai magyar családokba az édesapákat címmel tart beszélgetős előadást.

Hétfőn, kedden és csütörtökön műhelyfoglalkozásokra várják az érdeklődőket a következő témákban: LoveYourBelly, Kangatraining, mozgásfejlesztő mondókás babatorna, szoptatástámogatás, valamint Apák a szülőszobán címmel kötetlen beszélgetést is szerveznek . 

Szerdán, május 9-én, további budapesti szakemberek előadásaira kerül sor a Reményik Sándor Galériában. 16 órától, Kondor Kata bába Az anyák kompetenciája című előadásában arról beszél, hogy hogyan hatott a nőkre a szülés medikalizálása. Vajon valóban elfelejtettek a nők szülni?

17 órakor Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász szakorvos Szülésindulás, szülésindítás címmel a szülés megindulásának rejtelmeire világít rá. Arra keresi a választ, hogy van-e okunk a folyamatba beavatkozni.

18 órától a szervezők rég várt előadója, Dr. Varga Katalin PhD. DSc. egyetemi tanár, az MTA doktora az oxitocinrendszer titkairól beszél szülőknek és szakembereknek. A legújabb kutatási eredmények fényében szeretethormonunk működése, születésünk módja áll a szülő-gyerek kapcsolat, illetve a család kötődési folyamatainak hátterében.

Csütörtökön, május 10-én, 17:30-tól Dr. Iuga Dragoş (Kolozsvár) Apák és szerepük a várandósság és szülés idején című előadásában osztja meg tapasztalatait az apás szülésekről.

A további programokról itt és az esemény Facebook-oldalán tájékozódhatnak, a rendezvények ingyenesek. A szervezők szeretettel látnak minden babát váró, gyermeket nevelő családot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?