Így tervezze meg a heti menüt

Mit eszünk ma? Nincs olyan, aki ne hallotta volna már ezt az egyszerű kérdést, amire sokszor nehéz választ adni. A főzés egyik nehéz – ha nem a legnehezebb – része kitalálni, mi legyen az aznapi menü. Nem könnyű a válasz, hiszen fontos, hogy a készülő étel mindenki ízlésének megfeleljen. Az étel legyen egészséges és finom, és nem árt, ha a hozzávalók nagy része megtalálható otthon. Hogy elkerüljük a mindennapi kérdezősködést és morfondírozást, tervezzük meg előre az egész heti menüt. Mutatjuk, hogyan.

A menütervezés nem egy nagy ördöngösség, csupán négy egyszerű lépésből áll és mindenképpen megtérül a befektetett energia.

Miért jó?

Időt spórolunk. Ha tudjuk előre mit fogunk enni, akkor az alapanyagokat megvásárolhatjuk a szokásos heti bevásárlások alkalmával, így nem kell mindennap a boltba szaladgálni. Legfeljebb a gyorsan fogyó élelmiszerekért (tej, kenyér, stb.)

Pénzt spórolunk. Ha van egy előre kigondolt menünk és egy ehhez igazított pontos bevásárlólistánk, akkor igyekezzünk csak azt megvenni, amire szükségünk van, így pénzt spórolhatunk. Ráadásul, ha előre tudjuk mit fogunk enni és az alapanyagok már a hűtőnkben  vannak, nem fogunk hirtelen döntéstől vezérelve ételt rendelni.

Egyszerű.  A menütervezés egy átlátható rendszert ad, tudjuk előre, mit fogunk enni, milyen alapanyagok kellenek hozzá, így már csak meg kell főzni az ételt. 

Egészségesebben étkezünk. A menütervezés során azzal foglalkozunk, mit eszünk majd, ílyenkor van idő odafigyelhetünk arra is, hogy egészséges étrendet állítsunk össze.  

Mikor tervezzük meg?

A heti menüt ajánlott a szokásos heti nagybevásárlások előtt kitalálni, hogy aztán a pontos bevásárlólistával a kezünkben szerezzük be az alapanyagokat. A tervezés nagyjából maximum félórát vesz el az időnkből, ha viszont kialakult a rutinunk, hamarabb is végezhetünk vele.

Első lépés: a listázás

Akár egyedül, akár családi kupaktanács során írjuk össze, hogy milyen ételeket szoktunk fogyasztani. Jöhet minden, ami hirtelen eszünkbe jut a húslevestől, a nutellás palacsintán át a gombapörköltig minden. Írhatjuk a listánkat papírra, vagy akár a számítógépbe is.

Második lépés: a csoportosítás

Ha összeírtuk az ételeket, csoportosítsuk őket ételtípusok szerint, így sokkal átláthatóbb lesz. Például külön legyenek a levesek, főételek, desszertek, saláták, előételek.

Harmadik lépés: a tervezés

Tervezzük meg a heti menüt! Készítsünk egy táblázatot, aminek legyen nyolc oszlopa (a hét napjai szerint) és hat sora (a főétkezések szerint). Az első sorba írjuk fel a hét napjait, az első oszlopba pedig a főétkezéseket (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora). Mindezt persze igazítsuk étkezési szokásainkhoz, ha nem szoktunk uzsonnázni, hagyjuk azt ki a táblázatból.

Ezután töltsük ki a táblázatot és meglesz a heti menünk. Először is nézzük meg az ételek listáját, inspirálódjunk onnan. Vethetünk egy pillantást hűtőnk és kamránk tartalmára, hogy milyen hozzávalókból gazdálkodhatunk. Természetesen kérdezzük meg a családot is, mit ennének szívesen.

Negyedik lépés: a bevásárlólista

Ha megvan a heti menünk, állítsuk össze a bevásárlólistánkat. Nézzük sorra az ételeket és írjuk fel a hiányzó hozzávalókat. Ha még profibbak lennénk, csoportosítsuk ezeket, honnan kell beszerezni: húst a hentestől, zöldséget a piacról stb.

Tippek

  • Az ételek beosztásakor vegyük figyelembe a heti tennivalóinkat.  Ha valamelyik nap később érünk haza, arra a napra gyorsan elkészíthető ételt tervezzünk be.  
  • Ha olyan ételt készítünk, amihez friss hozzávaló kell, azt az ételt időzítsük a hét elejére, hogy ne romoljon meg az alapanyag (pl. gomba)
  • A menüsor nem szentírás: nyugodtan cserélgethetjük a napokat és az ételeket. A lényeg, hogy egy hétre előre tudjuk mit fogunk enni és ehhez legyenek meg a hozzávalóink.
  • Tegyük a menüt jól látható helyre, hogy a család szeme előtt legyen, így nem fogják kérdezgetni mi lesz az ebéd.
  • Hetente tarthatunk kedvenc napot, amikor egy-egy családtag kedvenc ételét készítjük. Fontos, hogy mindenki kerüljön sorra a családból és ne mindig ugyanazt a kedvencét főzzük meg, legyen változatos.
  • Ha kipróbáltunk egy új receptet írjuk fel a listánkba. Ha internetes receptről van szó, nyomtassuk ki, vagy gyűjtsük egy külön dokumentumba a linkeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?