Nejlonhulladékból és régi halászhálókból készült kollekciót dobtak piacra

Óda Karin és Carl Larsson művészi és történelmi otthonához – ezzel jellemzi 2018-as Conscious Exclusive kollekcióját a H&M. 2012 óta a márka minden évben piacra dobja újrahasznosított anyagokból készült ruháit. Az idei, immáron a hetedik kollekció április 19-től vásárolható meg online és a kiemelt üzletekben, Romániában egyedül Bukarestben kapható.  

A 2018-as Conscious Exclusive kollekció, a svédországi Karin és Carl Larsson művészek kreatív otthonából inspirálódott. Selymes sziluettek, gazdag textúrák és díszítések, absztrakt motívumok jellemzik a darabokat. A kollekcióban fehérneműk, cipők és ékszerek mellett táskát, blézert, szoknyát és ruhákat is találunk. Egyik kiemelkedő darabja a kollekciónak a hosszú, hímzésekkel ellátott fehér menyasszonyi ruha.

A ruhák újrahasznosított poliamidból, biopamutból, biolenszövetből, bioselyemből, újrahasznosított üvegből, újrahasznosított műanyagból, újrahasznosított poliészter, valamint tencel® lyocell nevű anyagból készültek. Az idei kollekció előállításához két új anyagot is felhasználtak: az ékszerek újrahasznosított ezüstből, az esküvői ruha, illetve a szürkéskék miniruha Econyl® nevű szövetből készült, melyet halászhálókból és nejlonhulladékokból állítottak elő. „A kollekció nagyon nőies és elegáns” – mondta Christy Turlington Burns, a kampány arca. 

Fenntarthatóság és tudatosság

A divat a világ második legnagyobb iparága, éppen ezért fontos, egy még inkább fenntartható jövő felé segítse a divatvilágot. A márka célja bemutatni, hogy fenntartható anyagokból is készülhetnek gyönyörű ruhák. „Amire ma hulladékként tekintünk, abból csodálatos új dolgokat alkothatunk.” – árulta el Ann-Sofie Johansson kreatívtanácsadó. Ugyanakkor szeretnék, ha vásárlóik is tudatos fogyasztókká válljanak: vásároljanak zöld címkékkel ellátott ruhákat, vigyázzanak a darabjaikra, mossák alacsonyabb hőfőkon, ne szárítógépben, hanem levegőn szárítsák azokat. A kreatívtanácsadó további lehetőségeket is ajánl: ha nincs szükségünk bizonyos darabjainkra, adjuk el, cseréljük el barátainkkal vagy éppen adományozzuk oda a rászorulóknak.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?