mez

Megromolhat a méz?

Gondolkodott már azon, megromolhat-e a méz? Ha ránézünk egy üveg mézre, amely ki tudja mióta áll a kamránk polcán, felvetődik a kérdés. A Women’s Health megadja a választ, miszerint a megfelelően tárolt méz nem romlik meg.

Ha a mézet jól lezárt üvegben, hűvös helyen tároljuk, örökké eláll. Ezt az állítást igazolja Chris Hiatt, az Amerikai Méztermelők Egyesületének alelnöke, aki szerint a több ezer éves egyiptomi sírokban is találtak már ehető mézet. Mindez két dolognak köszönhető: a méz rengeteget cukrot és minimális nedvességet tartalmaz, emellett rendkivül savas, ami nem kedvez a baktériumoknak és mikroorganizmusoknak.  

A már megbontott mézzel viszont jobb vigyázni, különösen ha nedves, magas páratartalmú helyen tároltuk. Ebben az esetben könnyedén megavasodhat, amit a kellemetlen szag rögtön elárul. Ha nincs rossz szaga, csak kikristályosodott a méz az üvegben, ne dobjuk ki, egyszerűen megoldhatjuk a problémát. Állítsuk a mézes üveget egy forró vízzel teli edénybe és addig kevergessük a mézet, amíg az fel nem oldódik.

Kapcsolódók

Kimaradt?