Sok konzervet eszik? Inkább ne tegye

Fontos eredményre jutott az első kutatás, amely a cink-oxid nanorészecskék hatását vizsgálta az emberi szervezetre.  

A cink-oxid molekulák nagyon sok élelmiszer csomagolásán megtalálhatók, mivel antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, tehát képesek elpusztítani vagy ártalmatlanítani a mikrobákat. A New York-i Binghamton Egyetem professzorai arra voltak kíváncsiak, mennyi nanorészecske kerül át a csomagolásról az élelmiszerekre, és ezek hogyan hatnak az emberi szervezetre. Kiderült, ezek a nanorészecskék veszélyesebbek, mint gondolnánk.Tonhal-, kukorica, spárga- és csirkehús konzerveket vizsgáltak, és kimutatták: ezek az ajánlott napi cinkbevitel százszorosát is tartalmazhatják.

„Cink-oxid nanorészecskéket találtunk az élelmiszerek csomagolásán, ezek a szervezetbe kerülve megváltoztathatják a tápanyagok felszívódását és a fehérjék képződését” – mondta Gretchen Mahler, orvosbiológiai mérnök, a kutatás vezetője. A nanorészecskék befolyásolják a bél áteresztőképességét, így káros vegyületek is bekerülhetnek a vérbe.

Szakértők szerint nehéz megmondani, milyen hosszú távú hatása van a cink-oxidnak a szervezetre, de azt mindenképpen fontos tudatosítani: károsan hat a bélműködésre.  

Kimaradt?