Ma van a C-vitamin világnapja

Április 4. a C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav világnapja, kiváló alkalom arra, hogy többet megtudjunk a vitaminról és tegyünk valamit egészségünk érdekében. Fogyasszunk például C-vitaminban gazdag élelmiszereket.

Testünk számára nagyon fontos a C-vitamin, hiszen ennek köszönhetően izmaink gyorsabban regenerálódnak, a sebeink hamarabb gyógyulnak, segíti a vas felszívódását, erősíti az immunrendszerünket, csökkenti a rák, az Alzheimer-kór, cukorbetegség, Parkinson-kór, depresszió, autizmus, asztma, a másnaposság és a pattanások kialakulásának kockázatát. Éppen ezért szükséges a megfelelő C-vitamin-bevitel. A hivatalos álláspont szerint egy egészséges felnőtt ember szervezetének napi 80 milligramm C-vitaminra van szüksége. Ez a mennyiség azonban változhat, befolyásolhatja az életkor, a stressz, az alkoholfogyasztás, a várandósság, a nehéz fizikai munka, a dohányzás.

A szükséges mennyiséghez szervezetünk könnyedén hozzájuthat, ha megfelelően és változatosan táplálkozunk. Ellenkező esetben szükség lehet táplálék-kiegészítőkre.

Így fogyasszon több zöldséget és gyümölcsöt

  • Dobja fel a reggelijét C-vitaminban gazdag gyümölcsökkel és zöldségekkel! A tojás mellé szeleteljen zöldségeket, a palacsinta, zabkása, tejberizs mellé tegyen gyümölcsöket.
  • Tegyen frissen facsart citromlevet a vizébe.
  • Fogyasszon turmixokat!
  • Készítsen friss salátát a húsok mellé!
  • A salátaöntetekbe tegyen citromlevet
  • Tízóraira és uzsonnára egyen friss gyümölcsöket és zöldségeket!

Nemcsak a citromban van C-vitamin

Majdnem 400 milligram C-vitamint tartalmaz a guáva nevű trópusi gyümölcs, közel 200 milligrammot a japán mustárspenót. Könnyebben hozzáférhető viszont az eper, az őszibarack, a narancs, a fekete ribizli, a kivi, som, áfonya, szeder, csipkebogyó, ezek ugyanúgy fedezni tudják a napi vitaminbevitelt. Ha zöldséget ennénk válasszuk a piros, sárga vagy éppen zöld kaliforniai paprikát, paradicsomot, savanyú káposztát, salátaféléket, brokkolit, kelbimbót, karfiolt, sütőtököt.

Nem kell félni a C-vitamin-túladagolásától. Mivel szervezetünk nemcsak előállítani nem tudja, hanem raktározni sem a C-vitamint, ezért a fölösleg a vizelet által kiürül szervezetünkből. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?