Mindent a kullancsokról - Dósa Gerő állatorvos tanácsai

A jó idő, a tavasz beköszöntével egyre inkább vágyunk a természetbe, a szabadba. Egy-egy kirándulás vagy séta alkalmával azonban nem árt elővigyázatosnak lenni, ha nem szeretnénk kellemetlenségeket családunknak és házi kedvenceinknek. A kullancsszezon beköszöntével Dr. Dósa Gerő állatorvost, kutyapszichológust kérdeztük a valós veszélyekről, megelőzésről és védekezésről.

Mikor kezdődik a kullancsszezon?

A kullancsszezon általában akkor kezdődik, amikor megfelelő időjárási viszonyok adódnak. Száraz időszakban, kánikulában nagyon csökken a kullancsok száma, illetve a folyamatos mínusz fokok és a hótakaró inaktivitást jelent számukra. Nedvesség, meleg valamint gazdag növényzet szükséges a kullancsok szaporodásához. Sajnos a jelenlegi klímaváltozások miatt majdnem egész évben lehetősége van a kullancsoknak a táplálkozásra, így házi kedvenceink ki vannak téve a kullancsfertőzés veszélyeinek.

Miért veszélyesek a kullancsok?

A kullancsok veszélyességét inkább a média hisztije okozta. Természetesen tudniillik, hogy bizonyos kullancsok kórokozókat hordozhatnak, amit táplálkozásuk során átadhatnak a köztes gazdáknak, vagyis a melegvérű emlősöknek. Ezek a kórokozók veszélyesek is lehetnek a fertőzött állat vagy ember szervezetére. Embereknél a Lyme-kór valamint vírusos agyhártyagyulladást okozhatják. Kutyáknál és cicáknál is előfordulhat a Lyme-kór, de nem annyira veszélyes, mint az egysejtű paraziták által okozott betegségek. Feltétlenül meg kell említeni a Babesiozis-t, ami kutyáknál akár halálos kimenetelű is lehet. Ezenkívül, több egysejtű parazita (pl. Anaplasma) is okozhat megbetegedést. Véleményem szerint mivel a kutyák jobban igénylik a természetet, veszélyezettebbek a cicákhoz viszonyítva.

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen? Milyen lehetőségek közül választhatunk? 

A kullancsok elleni legjobb védekezési mód a prevenció, a megelőzés. Az embereknél jó, ha minél kevesebb bőrfelület fedetlen, öltözködjünk zártabban, így valószínűtlenebb a fertőzés lehetősége. Gyerekeknél megelőzés céljából használhatunk kullancsriasztó készítményeket. Ezenkívül lehetőleg ne bujkáljunk a bokrok között, ahol könnyedén összeszedhetünk egy kullancsot.  

Kisállatok kullancs elleni védekezésére egész iparág nőtt. Hihetetlenül sok kullancsölő/riasztó termék létezik, csak éppen nem mindegyik működik. A kullancs elleni szerek megtalálhatók csepegtető oldat (spot-on), rágótabletta, spray valamint nyakörv formájában. Általános tudnivaló, hogy ami olcsó nem föltétlenül jó is. A szerek kiválasztásánál igyekezzünk tanácsot kérni állatorvosunktól és nem az eladókra hallgatni. Ahogy említettem a prevenció a legfontosabb, ezért nálam azok a lehetőségeket részesítem előnyben, amelyek távol tartják a kedvencektől a kullancsokat tehát repulzív, taszító tulajdonsággal rendelkeznek. Nagyon fontos odafigyelni az internetes vásárlásra, mert rendkívül sok utánzat létezik, aminek hatása nulla.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot? Milyen tünetei vannak a megbetegedésnek?

Megfelelő gyakorlással, nagyon könnyen rá lehet jönni a kullancseltávolítás csínjára-bínjára. Először néhány alkalommal forduljunk szakemberhez, és tanuljul meg megfelelőképpen eltávolítani a kullancsot. Ha a kullancs helye fájdalmas, duzzadt marad akkor ajánlatos megnézetni kedvencünket az állatorvosunkkal. Általában az így elkapható betegségek, pár nap alatt már kórképet mutatnak, közös tulajdonságuk a levertség, magas láz. A babesiozis esetén a vizelet megpirosodik és úgy tűnik, mintha a kutya véreset vagy kávét ürítene. Ilyenkor föltétlenül szükséges a szakszerű ellátás. A kezelés komplex folyamat is lehet annak függvényében, mennyire előrehaladott a kórokozó jelenléte a szervezetben. Szerencsésebb esetekben akár egy injekció és egy hét gyógyszeres kezelés is megoldhatja a problémát.

A kullancsok mindig léteztek, mindig vért szívtak és betegségeket hordoztak. Az emberi beavatkozás segítette elszaporodásukat, az emberi tudatlanság pedig a hisztériát, ami a kullancsokat övezi.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?