Felmérés: a barátok jó kollégák is?

Kifizetődő a munka szempontjából, ha a kollégáink a barátaink is? Erre a kérdésre kereste a választ számos tanulmány. A Personality and Social Psychology Bulletin folyóirat most  összegezte az elmúlt évtizedekben készült kutatásokat, így hasznos választ tud adni a kérdésre.

A barátokkal való közös munkáról megoszlanak a vélemények: sokan attól félnek, a baráti viszony ronthat a munka hatékonyságán vagy éppen jobb meghúzni a határt a kétféle kapcsolat között, hiszen egy munkahelyi konfliktus könnyen rányomhatja a bélyegét a barátságra. Mások úgy gondolják a barátság adta előnyök a munkahelyen is kamatoztathatók.

A kutatók az utóbbi álláspontot támasztják alá. A tanulmány szerint a baráti csoportok jobban teljesítenek, legyen szó szellemi vagy fizikai munkáról. Az előnyök tapasztalhatók a csapatmunka során, de akkor is, ha egyedül kell dolgoznunk a közös célért. A baráti kapcsolatban lévő munkatársak például több terméket próbáltak eladni a csapat magas pontszámáért, mint azok, akik egyedül vagy idegenekkel dolgoztak.

A felmérésből kiderül a baráti csoportok motiváltabban és jól szervezettebben dolgoznak, emellett a dolgozók segítik egymást a gyors és hatékony munkavégzésben. Konkrét példán keresztül is kimutatható az eredmény. A baráti kapcsolatban lévő dolgozók, és a kollegiális viszonyban lévők két-két feladatot oldottak meg: egy matematikait és egy jótékonysági gyűjtéssel kapcsolatos feladatot. Utóbbi esetben a baráti csapatok sokkal produktívabban és eredményesebben végezték a munkát, mint a másik csapat. A matematika feladatnál ugyanolyan eredményeket ért el a két csoport, a barátokból álló csapatnak viszont ez nem jelentett kudarcot.

Kiderült tehát, hogy fontos jóban lenni a kollégákkal, márcsak a munka miatt is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?