Így marad sokáig friss a virágcsokor

Ha valamilyen jeles ünnepre virágcsokrot kaptunk, esetleg mi magunk vásároltuk, hogy lakásunkban díszelegjen, bizonyára szeretnénk, ha minél tovább tartana. Mit tegyünk ennek érdekében? Pál-Karsai Gyöngyi, Floarea Ta virágbolt üzletvezetője készségesen elmondta.

A virágot természetesen vízbe kell tenni, ez senkinek nem újdonság, az viszont sokszor kérdés mennyi vizet tegyünk a vázába, milyen hőmérsékletű legyen, milyen gyakran cseréljük. „A virágokat úgy tegyük vízbe, hogy minden virág szárát legalább 10 centiméternyire érje a víz. A hortenzia, a rózsa vízkedvelő növény, ezért több vizet igényelnek, a lágyabb szárú virágoknak, mint a gerbera, szegfű viszont elég 5 centiméternyi víz is” – mondta az üzletvezető. „Szobahőmérsékletű vizet ajánlok, ha a virágok nem kényesek a víz hőmérsékletére. Az erre érzékeny növényeket ritkán használják csokrok készítéséhez” – folytatta Pál-Karsai Gyöngyi.   

Mielőtt vízbe tennénk a virágokat ajánlott a szárukból 45 fokos szögben nagyjából két centimétert levágni, így a virág több vizet tud felszívni. Ezt tanácsos a víz cserélésekor, esetleg kétnaponta megismételni. A vizet naponta cseréljük.

„A virágüzletekben kérhetünk a vásárolt virághoz, csokrokhoz tartósítószert, amit minden alkalommal a vízbe kell szórni. Ha nincs erre lehetőségünk, tegyünk egy kiskanálnyi cukrot a vízbe, ez is sokat segít” – tanácsolja a szakértő.

Melyik vágott virág tart tovább?

A virágcsokrokat ajánlott 18 és 20 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tartani. Ne tegyük fűtőtest mellé, nyáron lehetőleg ne érje a tűző nap, inkább árnyékos helyett válasszunk a vágott virágoknak.

„A legtartósabb virágok közé tartozik a szegfű, krizantém, gerbera és a rózsa, ha Hollandiából és nem a kertünkből származik. Kényes virágnak számít a hortenzia, a tulipán, a jácint és a nárcisz. A két kategória között nagyjából három-négy nap különbség van. A frézia is tartósnak mondható, a szegfű pedig 5-6 órát nagyon jól kibír víz nélkül is. A mezei virágok nagy része csupán két-három napig bírja, ezért nehéz ezekből tartós csokrot készíteni – mondja Pál-Karsai Gyöngyi.

Címlapfotó: lakaskultura.hu

Kapcsolódók

Kimaradt?