Felmérés: a pozitív érzelmek csökkenthetik a gyulladást

Egy kutatás nemrég bebizonyította bizonyos érzelmek kimutathatóan csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat. Gyakran összefüggésbe hozzák a pozitív gondolkodást a betegségek megelőzésével, vagy leküzdésével, most úgy tűnik a megjelent tanulmány fontos eredményre jutott ezzel kapcsolatban.

Az érzelmek és a gyulladás közötti kapcsolatról szóló kutatás Anthony D. Ong, Lizbeth Benson, Alex J. Zautra és Nilam Ram nevéhez köthető, a tanulmány az Emotion című szaklapban jelent meg. A kutatásban 175 negyven és hatvan év közötti ember vett részt. A kutatók harminc napon keresztül vizsgálták érzelmeiket, pontosabban 16 pozitív (például: büszkeség, vidámság) és 16 negatív érzelmet (mint az idegesség, ingerlékenység) és azok változásait.   

A szakértők a kutatás után fél évvel megvizsgálták a tesztalanyok egészségi állapotát, vérvizsgálatot végeztek és a gyulladásos markereket is tesztelték. A vizsgálatok után kiderült, hogy azon résztvevők esetében, akik a pozitív érzelmeket tapasztalták meg nap mint nap, gyengébb gyulladás volt kimutatható. Az fordított esetben viszont a gyulladás ereje nem nőtt, ha az illető negatív érzelmeket élt át.  

A testtömeg-indexet, egészségügyi állapotot és demográfiai tényezőket is figyelembe vettek a kutatás során, de az eredmény nem változott: csökkent a szervezetben lévő gyulladás mértéke, így a krónikus betegségek kockázata is. A szakértők különbséget véltek felfedezni a között is, hogy valaki egy-egy pozitív érzelmet hosszú ideig érzett, valamint, hogy sokféle pozitív érzést tapasztalt. Az eredmények azt mutatják: fontos az érzelmi sokszínűség. Tehát ha a pozitív érzések széles skáláját élte meg a résztvevő a gyulladáscsökkentő hatás magasabb volt.

Címlapfotó: eletigenlok.hu

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?