Hét dolog, amit ne tegyen a mosógépbe

Bár egyszerű volna mindent bedobálni a mosógépbe, elindítani, majd kivenni a tiszta ruhákat, a mosásnak is megvannak a maga szabályai. Feltéve, ha a holmijainkat minél tovább szeretnénk teljes épségükben használni. A Prevention összeszedte azokat a dolgokat, amiket ne tegyen a mosógépbe és inkább válasszon más módszert tisztításukra.

Habpárna

A mosógép mozgása gyengítheti, de akár darabokra is törheti a memóriahabot, ezért inkább ne tegyük hab párnánkat a mosógépbe. A hagyományos párnákkal szemben a memóriahabból készült párnák hipoallergének és tovább ellenállnak a poratkáknak, így hosszabb ideig maradnak tiszták. Szakértők szerint ezeket a párnákat évente egyszer-kétszer tisztítsuk, lehetőleg csak a párnán lévő foltokat, elszíneződéseket kezeljük. Ha a párnán lévő címke javasolja kézi mosással, bő vízben, hipoallergén, parfümmentes mosószerrel tisztíthatjuk.

Amit állatszőr borít

Az állatszőrt igazán nehéz a ruháról eltávolítani. Ha állatszőrrel borított tárgyakat például a kutya plédjét a mosógépben mossuk, a szőr odatapadhat a mosógép dobjának oldalához, onnan pedig majd a ruhánkhoz. Mindemellett pedig még a mosógépet is eldugaszolhatja. Tanácsos az állatszőrt még mosás előtt eltávolítani, például ha egy bevizezett gumikesztyűvel végigsimítjuk a ruhát. Ha ez nem működne, érdemes alacsony hőfokú szárítóval levegőt fújni a ruhára, hogy a szőrszálak elszálljanak. Ezt egyébként egy hajszárítóval is könnyedén elvégezhetjük.

Melltartó

A mosógépben való mosás a legjobb módja annak, hogy a tökéletesen illeszkedő melltartóból, kifakult, kinyúlt darabot varázsoljunk. Nem beszélve arról, hogy a melltartó drótjai beakadhatnak más ruhákba, vagy éppen a mosógép dobjába. Mosógép helyett tisztítsa melltartóját hideg vízben, kevés folyékony mosószerrel. Alapos mosás és öblítés után nyomkodja ki a felesleges vizet belőle, így elkerülheti az anyag károsodását.

Amin gyúlékony folt van

Jó ötlet távol tartani a mosógépétől azokat a holmikat, amelyen gyúlékony foltok (benzin, festékhígító, étolaj, alkohol) vannak, de ez esetben a szárítógép még veszélyesebb. A szárító magas hője károsíthatja a ruhákat és robbanás veszélye is fennállhat – véli a Carolyn Forte szakértő. A legbiztosabb módja az ilyen ruhák tisztításának, ha forró vízben, folyékony mosószerrel esetleg speciális tisztítószerrel, kézzel mossuk. Így elkerülhető, hogy a foltok maradványai más ruhadarabokra rakódjanak.

Csipkés, hímzett ruhadarabok

A gyöngyökkel vagy hímzéssel díszített, finom anyagokat nem ajánlott mosógépben mosni. Ez különösen érvényes a ragasztott díszítésekre, amelyek leeshetnek a mosás során. A csipkés ruhadarabok is tiltólistán szerepelnek, hiszen egy cipzár, egy gomb, egy horog könnyedén kárt tehet bennük. Ezekben az esetekben is a kézi mosás ajánlatos, kivéve, ha a ruhák címkéjén a „Dry Clean” vagy „Dry Clean Only” kifejezés szerepel. Ilyenkor inkább vigyük el egy megbízható ruhatisztítóba.

Extra nagy méretű holmik

Ha nem fér be a mosógépbe, akkor ne próbáljuk meg betuszkolni, különben csak nem fog jól működni a gép és a ruhák nem lesznek tiszták. Ha például egy paplant tisztítanánk, de a kézi mosáshoz nincs helyünk esetleg energiánk, nincs más megoldás, mint bevinni egy tisztítóba.

Gyapjúból, bársonyból és kasmírból készült ruhák

Ezek a finom anyagoknak árt a mosógép, akár egy mosás után összemehetnek, kibolyhosodhatnak. Az ilyen anyagokból készült ruhadarabokat kézi mosással tisztíthatjuk. Oldjunk fel egy gyengéd mosószert meleg vízben, majd tegyük bele a ruhát. Gyengéd mozdulatokkal tisztítsuk, amíg kijön a folt. Ez után csavarjuk ki, hideg vízzel öblítsük ki a ruhát, majd óvatos mozdulatokkal nyomogassuk ki belőle a vizet. Tekerjük egy törölközőbe, hogy megszáradjon – tanácsolja a szakértő.   

Címlapfotó: thespruce.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?