Az életre szóló megoldás – dr. Kiss-Lőrincz Géza a fogászati implantátumokról

Az emberek többségének felnőtt korára már van egy vagy akár több hiányzó foga. Fogaink pótlására több lehetőség közül választhatunk, egyik megoldás a fogimplantátum. Sorozatunk utolsó részében ezt az eljárást ismerteti Dr. Kiss-Lőrincz Géza, a kolozsvári Biodental Implant fogászati klinika főorvosa.

A fogimplantátum egy radikális újítás, a fogászat csúcstechnológiája?

A fogimplantátumokkal – köznyelven műgyökérrel – mindenképpen nagyon nagy minőségi ugrást tudunk elérni a páciens életminőségében. Akik ezt kérik, egy olyan fix pótlást kapnak, amely azt az érzetet adja, mintha a beültetett fogaik a sajátjaik lennének. A páciensnek a továbbiakban nincs az „új fogaira” gondja, leszámítva a félévente-évente elvégzett kontrollt. Ez egy egész életen át kitart, ami hihetetlen felszabadultságot és biztonságot ad. Ugyanakkor az utóbbi 10 évben igencsak elterjedt a fogászatban, már az általános fogorvosok praxisába is belefolyt, azaz nem egy elérhetetlen dolog. Mindenképpen ez a legjobb megoldás a hiányzó fogak pótlására.

Milyen esetekben és kiknek ajánlott?

Felnőtt korosztály veszi igénybe egy fog pótlása vagy esetleg egy teljes fogsor pótlása érdekében. A korosztály nagyon széles skálán mozog, például éppen a jövő héten jön a rendelőnkbe egy 83 éves páciens, aki most vág bele a kezelésbe. Ez mindenképpen egy hosszú távú megoldás, amely egy teljes fogsor esetén kiküszöböli a protézis okozta kellemetlenséget. Ha viszont egyetlen fogról van szó, akkor sem kell lecsiszolni a szomszédos egészséges fogat, mivel a fogat magára az implantátumra építjük rá. Így egy külön egységet kapunk, ami olyan, mintha a saját fog lenne.

Mi történik a pácienssel a beültetési kezelés során?

Mindig szakkonzultációval kezdünk, amikor is felmérjük a páciens egészségi állapotát és csontállományát. Majd kezelési tervet készítünk, hova, milyen implantátum kerül, illetve milyen pótlást fogunk rá rögzíteni. Első fázisban az implantátumokat helyezzük el az állkapocscsontokba, amit egy három hónapos gyógyulási időszak követ. Így érjük el, hogy a behelyezett műgyökeret a csontsejtek teljesen körbevegyék, azaz csontosodjon, ezáltal stabil és terhelhető legyen. Az ínyt két hétig hagyjuk gyógyulni, majd ezt követi az implantátumokra rögzülő fogak, fogsorok, koronák elkészítése. A folyamat a végleges fogpótlással, akár egy teljes fogsor műgyökerekre való ráépítésével zárul.

Előfordul valamilyen rizikótényező a fogbeültetés során?

Az esetet fel kell mérni, és akinél vállalható a fogbeültetés, annál garantáljuk a sikerességet. A fogbeültetések nagyon kis százalékában persze előfordulhatnak gyulladások, de mindennel együtt 98 százalékos sikerességet tudunk garantálni.

Kinek nem javasolt a fogimplantátum?

Mivel az implantátumokat, – ami valójában titánból készült műgyökér – az állkapocscsontokba csavarozzuk be, nagyon fontos a megfelelő csontállomány. Nagyon vékony vagy keskeny csontozat esetén, ahol csontpótlás szükséges, a nagy komplikáció miatt nem ajánljuk. Nem javasoljuk nyugodt szívvel bizonyos krónikus betegségek esetén sem, mint például a cukorbetegségben, vérképzőszervi betegségekben szenvedőknek, de erős dohányosoknak sem. Persze dohányosok esetében azért felhelyezhető, de tudatosítani kell a veszélyt, amivel ez jár.

Nehezen veszik rá magukat az emberek egy ilyen kezelésre?

A gyakorlat azt mutatja, hogy aki implantátumot szeretne, előbb csak egy-egy fogat kér, lássuk, milyen lesz alapon, de amikor látja a különbséget, nem ritka, hogy teljes fogsor építésébe is belevág. A fogorvosok persze ajánlhatják, de a kulcs, hogy maga a páciens tapasztalja meg az új fogak nyújtotta biztonságot és tartósságot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?