Ezért mossa ki az új ruháját, mielőtt felvenné

Ha új ruhát vásárolunk a boltban, nagy valószínűséggel nem mi voltunk az elsők, akik felpróbálták, hozzányúltak. Erről gyakran a ruhán éktelenkedő foltok is árulkodnak. De még az internetről rendelt darabok esetében sincs így. Éppen ezért érdemes kimosni ezeket használat előtt, erre hívja fel a figyelmet az Apartment Therapy cikke.

Az új ruhák viselése anélkül, hogy kimosnánk első alkalommal, bizonyára nem fogja a halálunkat okozni, de betegséget, kellemetlen tüneteket szerezhetnek ezáltal.

A megkérdezett bőrgyógyászok szerint számos fertőzés, többek között a rüh, gombák, de akár tetvek is átvihetők a ruházattal. Ezenfelül a ruhákat gyakran kezelik különféle vegyszerekkel, például formaldehidgyantákkal, hogy a szállítás során ne penészedjenek, dohosodjanak. A formaldehiddel való érintkezés irritálhatja a légzőszerveket, bőrgyulladást, ekcémát okozhat. Éppen ezért fontos, hogy az új ruháidat mindig kimosd, mielőtt először felvennéd, akkor is, ha már alig várod, hogy viselhesd. Nemcsak a kezelés, de a gyártás során is kerülhetnek vegyszerek a ruhákba, így segítik például a festék tapadását.

A szakemberek szerint úgy kerülhetjük el a kellemetlenségeket, ha a megvásárolt ruhát használat előtt kimossuk, mivel a mosás jelentősen csökkenti a fertőzésveszélyt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?