A mértékletes alkoholfogyasztás növeli az élettartamot

Egy kutatás megállapította, hogy az alkohol az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője,  a Chicago Tribune  által ismertetett tanulmány viszont újabb eredményre jutott: a mértékletes alkoholfogyasztás növeli az élettartamot.

A Kaliforniai Egyetemen végzett felmérés vezetője Claudia Kawas neurológus volt. Csapatával együtt 2003 óta 1700 kilencvenes éveiben járó embert vizsgáltak, napi szokásaik, tevékenységeik valamint élettartamuk közötti kapcsolatot elemezve.

A kutatásból kiderült, azok, akik naponta két pohár sört vagy bort fogyasztottak 18 százalékkal kisebb eséllyel haláloztak el idejekorán.  Azok esetében, akik 15–45 percet tornáztak naponta ez az arány 11 százalék volt.

„Nincs magyarázatom rá, de határozottan hiszem, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás növeli az élettartamot” – mondta a kutatás vezetője egy konferencián.

A tanulmány rávilágított a túlsúly és az élettartam közötti kapcsolatra is. Azok a résztvevők, akik enyhén túlsúlyos, de nem elhízottak voltak 3 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg túl korán.

„Az nem baj, ha valaki fiatalon sovány, az viszont igen rossz, ha idős korban az.” – állítja Kawas.

A felmérésből kiderült, hogy akik naponta két órát foglalkoztak hobbijukkal 21 százalékkal, míg akik napi két csésze kávét fogyasztottak 10 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg idejekorán.    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?