Hollywoodi sztármosoly mindenáron? Kiss-Lőrincz Géza az esztétikai fogászatról

Tetszik vagy sem, de mára már a kellemes megjelenés, beleértve az ápolt fogsort, szép mosolyt, társadalmi elvárássá vált. Manapság már nem csak egy fogtömésért ülhetünk be a fogorvosi székbe, hanem akár egy teljesen új mosolyt is kaphatunk. Milyen korrekciós eljárások léteznek? Mi közül választhatunk? Dr. Kiss-Lőrincz Géza, a kolozsvári Biodental Implant fogorvosi klinika főorvosa elmondja.

Ez az a terület, ami nem kifejezetten az egészségről szól, hiszen aki esztétikai fogkezelésre jelentkezik, a saját önbecsülésén, külső megítélésén, talán társadalmi sikerességén igyekszik javítani.

Így van. Habár a szépség is egy relatív dolog, hiszen ami az orvosok fejében szép, az lehet, hogy a páciensnek nem felel meg. A lényeg, hogy aki beül a fogorvosi székbe azt kapja, amit szeretne. Manapság a lehetőségek sora meglehetősen kibővült, kezdve a fogfehérítéstől egészen egy új fogsor építéséig. De minden eljárással elérhetünk egy olyan mosolyt, ami valóban az önbizalmat, önbecsülést erősíti.

Mi minden tartozik a szépészeti fogászat hatáskörébe?

A fogfehérítés, porcelán héjak és koronák, talán kis mértékben az implantátumok, fogpótlások is, habár én ezt nem tartom igazán szépészeti beavatkozásnak. Magam a fogfehérítést szoktam első körben ajánlani, ezzel lehet egy alapszínt megadni, és ezt követik a nagyobb munkálatok, a porcelán héjak és koronák.

A porcelán héj feltétele is mára már viszonylag gyakori eljárássá vált, ez kimondottan formai elfordulást korrigál. Nagyon fontos az anyag, amiből építkezünk, hogy teljesen olyan legyen, mint a saját, élő fog. A technológia fejlődésével ezek az eljárások számítógép-vezéreltek, ezért nagyon precízek, pontosak. A folyamatok is nagyon lerövidültek, akár egy pár nap alatt elvégezhetőek. A páciensek addig is természetes ideiglenes pótlást kapnak, ami megint csak az önbizalmukat, és az orvos iránti bizalmukat erősíti.

Lehet azt mondani, hogy a fogfehérítés minden esztétikai beavatkozás alapja?

Nem feltétlenül, viszont ajánljuk, és sokan – főleg fiatalok – választják. Több lehetőség is létezik: elvégezhető a rendelőben fél óra alatt (!), de a páciens otthon is elvégezheti egy speciális fogfehérítő zselé segítségével. Utóbbi egy kicsit hosszabb idő, viszont az elért eredmény hasonló mindkét esetben.

A fogfehérítést pontosan hogyan zajlik? Mi történik a pácienssel, aki ezt kéri?

A fogzománc, habár egy kompakt anyag, vannak benne kicsi, apró csatornák, amelyek az életvitel miatt, vagy éppen genetikailag meghatározottan elszíneződnek. Speciális fehérítő zselét viszünk fel a fog felületére, amivel kitisztítjuk a kis csatornákat, ezáltal fehérebb lesz a fog.

A mindennapos alapos fogmosás nem elég, hogy olyan hófehér mosolyunk legyen, mint a fogkrémreklámokban?

Sajnos nem. Tegyük hozzá, hogy orvosi szemmel nézve azok a fogak, amiket reklámokban láthatunk egyáltalán nem természetesek, túlontúl műviek. A szép fogsor nem falfehéret, vagy „hollywoodi” fehéret jelent. A fognak van egy természetes alapszíne, és azt lehet világosítani.

Ezek szerint lehet, hogy a valóságban egy hollywoodi sztármosoly nem is tűnik olyan szépnek?

Ahogy említettem, mindenkinek mást jelent a szép. Szerintem sokkal fontosabb, hogy a fog szép, természetes fehér legyen, mint vakítóan fehér. De nyilván akinek ez a fontos, az erre törekszik mindenáron.

Milyen hatás érhető el a fogfehérítéssel? Mindenkinek lehet csillogóan fehér mosolya?

A fogfehérítésnek is van egy határa, a fehér színskálából csak egy bizonyos mértékig lehet eljutni. Akinek genetikailag meghatározottan sárgábbak a fogai, annak nyilván nem lesz annyira fehér, mint akinek alapból fehérebbek a fogai. Viszont az eredmény mindenképp látványos és hosszantartó.

A porcelán héj milyen esetekben ajánlott?

Inkább a látszó fogakon (frontfogakon) használt eljárás. Leginkább akkor alkalmazzuk, amikor a lyukas fogat nem lehet töméssel esztétikusan megoldani, és a fog még nincs nagyon roncsolódva, illetve a frontfogak kismértékű torlódása esetén. Minimális beavatkozást igényel, hiszen a fogból lecsiszolunk egy nagyon vékony réteget, majd erre ragasztjuk rá a vékony porcelán héjat, ami pontosan ugyanúgy néz ki, mint egy eredeti fog. A pácienseimnek úgy szoktam elmagyarázni, olyan, mint a műköröm, de a mérete inkább kontaktlencséhez hasonlít.

Mi a menete ennek az eljárásnak? Mennyi időt ölel fel?

Az első konzultáció alkalmával kezelési tervet készítünk a pácienssel: honnan hova szeretne eljutni, milyen mosolyt szeretne? A technika fejlődésének köszönhetően mára már ez is digitalizált formát kapott: számítógépen meg lehet mutatni a jelenlegi állapotát. Azt mondhatom, egy porcelán héj feltétele mindennel együtt öt napba belefér.

Beszéljünk egy kicsit az implantátumokról. Mi a lényege és kiknek ajánlott?

Az implantológia vagy fogpótlás külön szakterület a fogászatban, de mára már a technológia fejlődésével belefolyt az általános fogorvosok körébe is. A hiányzó vagy kihúzott fog problémáját oldja meg valójában, mivel csak azt az egyetlen területet pótolják, nem kell hozzá a szomszédos fogakat lecsiszolni. Természetesen nemcsak egy fogat lehet pótolni, hanem akár fogsorokat is felépíthetünk. A ’70-es években kezdtek kísérletezni, próbálkozni implantátumokkal. De míg akkor kb. négy cég szakosodott erre, mára már szerte a világon több mint négyezer található. Ennek megfelelően a módszer, az eljárás is egyszerűbb lett, és az árak is elérhetőbbek ma már.

Mennyire megterhelő anyagilag bármilyen esztétikai fogászati eljárás?

Mindig azt mondom, hagyjuk a pácienseket választani. Ne mi mondjuk meg, nekik mi a jó. Ha megkeresnek minket egy problémával, először leülünk, elbeszélgetünk velük, és ilyenkor az árakról is szó esik természetesen. Minden választás kérdése. A páciensnek, önmaga számára mennyit ér meg a mosolya? Ez az elsődleges kérdés.

Egy olyan esetem is volt, amikor egy nyugdíjas hölgy egy teljes, alsó-felső implantátumot kért. Ez speciális eset, de azért előfordul. Hiszen ha valakinek ez a fontos, akkor erre mindenképpen áldoz.

Mennyire elterjedt nálunk az esztétikai fogászati kezelés? Az önök rendelőjét milyen réteg és korosztály keresi fel?

Azt mondhatom, hogy egyre többen jönnek be azzal a kéréssel, hogy segítsünk nekik szebbé tenni a mosolyukat. Inkább az anyagilag talán már kiforrottabb 30-as, 40-es korosztályról beszélhetünk és természetesen a média nyomásának jobban kitett hölgyekről. De alapjában nálunk ez úgy működik, hogy fogorvoshoz legelőször a gyereket hozzák, majd a szülők is egyre inkább bejönnek ezzel vagy azzal a problémával. Minden fogászati kezelést – még ha szépészeti is – komoly döntés, sokszor töprengés előzi meg. Fontos a bizalom kiépítése az orvos részéről. És ha a bizalom is megvan, és a páciens külső megjelenése, mosolya is fontos a maga számára, onnantól már nincs visszaút.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?