Mindent a szétnyílt hasizom problémájáról

Szétnyílt hasizom – minden második édesanyát érint, mégis kevesen tudják, hogy speciális tornával orvosolható lenne és általában elkerülhető a műtéti beavatkozás. A szülés utáni „terheshasról”, a LoveYourBelly módszerről, egészségügyi kockázatokról beszélgettünk Virág Irénnel, aki rendszeresen oktatja Kolozsváron ezt a speciális tornát. Legközelebb február 17-én, szombaton délelőtt 11 órától az Életfa Családsegítő Egyesület székházában sajátítható el a módszer.

Mit is jelent a szétnyílt hasizom? Milyen esetben fordulhat elő?

Sajnos még manapság is ritka, hogy a kismamákat felkészítsék arra, hogy a várandósság alatt szétnyílhat a hasizmuk. A legtöbben a szülés után, több hónappal ismerik meg a problémát, amikor minden igyekezetük ellenére még mindig „terheshasuk” van.

A várandósság alatt sok kismamánál sérül az egyenes hasizom, a növekvő hasűri nyomás hatására a hasfal izmai megnyúlnak, eltávolodnak egymástól a hasizom találkozási pontjánál. Az egyenes hasizom között, középen, a köldök vonalában függőlegesen rostos kötőszövet (linea alba) található, amely a két egyenes hasizmot összetartja. Ezek a rostos ínszalagok a várandósság során termelődő relaxin hormon hatására fellazulnak, és a két egyenes hasizom elválik egymástól. Ez egy természetes, fájdalommentes élettani folyamat, szinte észre sem vesszük. Az izmok szétnyílása a szülés alatt és a baba gondozása során tovább növekedhet a megterhelés következtében. Az egyenes hasizmok közötti rés 3-4 ujjnyi is lehet. Ez amellett, hogy esztétikai gond, számos szervi és gerincproblémát rejt magában, mivel a törzsünk tulajdonképpen elveszti fő támasztórendszerét.

Napjainkban minden második édesanyát érint a szétnyílt hasfal problémája. Régen nem volt ennyire nagymértékű az előfordulása, ennek oka, hogy a nők később vállalnak gyermeket, amikor már nehezebben alkalmazkodik a testük a várandósággal együtt járó változásokhoz, sokkal nagyobb babák születnek, mint évekkel ezelőtt és nem utolsósorban a nem megfelelő életmód is hozzájárulhat a probléma kialakulásához

Nem minden esetben nyílik szét a hasizom a linea alba mentén, viszont a várandósság nagyon igénybe veszi, erősen megnyújtja a hasizmokat, így fokozottan kell figyelnünk azokra, hogy újra erősek legyenek, ismét el tudják látni támasztó szerepüket.

Ugyan a legtöbb esetben várandósság, szülés után találkozhatunk a szétnyílt hasizom problémájával, nem csak az édesanyák érintettek. Előfordulhat újszülötteknél, különösen koraszülött babáknál, sokat síró kisbabáknál és sok esetben nehéz súlyokat emelgető férfiaknál is.

Kinek ajánlott a hasizomfejlesztő torna?

A LoveYourBelly módszer kifejezetten a szétnyílt hasizom rehabilitációjára, összezárására lett kidolgozva, segítségével biztonságosan összezárható a szétnyílt hasizom, ezzel tehermentesítődik a gerinc, így szüntetve meg a derék- és hátfájást. Továbbá segítséget nyújt abban, hogy a szervezet a sérüléssel együtt tudjon tovább működni és az izmok visszanyerjék erejüket, hogy elláthassák feladataikat, mint pl. amilyen a belső hasüregi szervek helyén tartása.

A tornát hüvelyi szülés után 6 héttel, császármetszés után 12 héttel ajánlott legkorábban elkezdeni, természetesen orvosi jóváhagyással.

Hogyan zajlik ez? Miben áll a módszer lényege?

A módszer egy alkalmi oktatás (alaptanfolyam) során elsajátítható. A háromórás oktatáson beszélünk a hasizmok szerepéről, felépítéséről, a szétnyílt hasizom tüneteiről, a helyes testtartásról torna- és a mindennapi tevékenységek közben. Az alaptanfolyam tartalmaz tehát: elméleti információkat, tananyagot, hasfalvizsgálatot (hasizom állapotának felmérését), tartás és légzéstechnika betanulását, otthon végezhető gyakorlatsor betanítását, tudatos testtartás megtanítását és nem utolsósorban táplálkozási tanácsokat is.

A módszer gyakorlatai a pilates és a jóga elemeire épülnek, de csak azokra, amelyek szétnyílt hasizommal is biztonságosan végezhetők. A tanfolyamon megtanulják a résztvevők azt is, hogy milyen gyakorlatokat nem szabad végezni hasfali sérülés esetén.

Ezután, a tanfolyamon résztvevők bekerülnek egy zárt Facebook-csoportba, ahol további gyakorlatokkal, ötletekkel segítjük és motiváljuk egymást. A kapott tananyag segítségével otthon is végezhetőek a gyakorlatok, de folyamatos gyakorló órákon való részvételre is van lehetőség, heti 3 alkalommal.

Mennyi ideig tart a módszer elsajátítása és a szétnyílt hasizom kezelése?

Az eddigi tapasztalataim alapján mondhatom, hogy nagyon rövid idő alatt sikerült az édesanyáknak elsajátítani a módszert, természetesen ehhez kell egy jó adag akaraterő és kitartás is. A szétnyílt hasizom kezelése egyénfüggő, mivel minden szervezet, mint ahogy a hasfali sérülés/szétnyílás mértéke is más és más, és nem egyformán, nem ugyanannyi idő alatt érhető el változás. Itt meg kell említeni a genetikai tényezőket, kötőszöveti gyengeséget és természetesen az eredmény eléréséhez befektetett munkát is. Mivel izommal dolgozunk, idő kell a látványos változáshoz, a hasizmok regenerálása/fejlesztése nem kéthetes munka, főleg, ha még egy vastagabb zsírréteg is fedi az izomzatot. Az oldalsó hasizmok kifejezetten rövid idő alatt fejleszthetőek, nem úgy, mint az egyenes hasizmok. Az egyenes hasizmok felépítéséhez/rehabilitációjához több idő kell. Ugyan a szétnyílás az egyenes hasizom mentén látványos, hibát követünk el, ha csak azzal foglalkozunk. Ahhoz, hogy a problémát kezeljük, a legnagyobb hangsúlyt a mély hasizmokra kell fektetni és nem szabad elfelejteni a hasizmok mellett a hátizmok, kismedence-izmok fejlesztését sem.

Elegendő-e a módszer vagy érdemes más kezelésekkel kiegészíteni?

A gyakorlatok rendszeres végzése már néhány hét után látványos eredményt hoz. A titok, hogy a gyakorlatokat végezni kell és akkor nem késik az eredmény sem. Emellett fontos odafigyelni a napközbeni helyes testtartásra is, kerülni a fölösleges hajlongásokat, görnyedő mozdulatokat, figyelni a megfelelő táplálkozásra és folyadékpótlásra is egyaránt.

Legtöbb esetben a szétnyílt hasizom kezelése a megfelelő tornával rendbe hozható és elkerülhető a műtéti beavatkozás.

Nem csak esztétikai probléma

Van-e és ha igen, melyek a szétnyílt hasizom egészségügyi kockázatai?

Az esztétikai problémán kívül (kidudorodó has) természetesen számos egészségügyi problémát okozhat a szétnyílt hasizom (deréktáji fájdalom, vizelet visszatartási/székletürítési problémák, medencefenéki izmok gyengesége, gátizomgyengeség, kismedencei szervek süllyedése) és a későbbiekben akár sérv is kialakulhat. A gyenge hasfal tehát nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi problémákat is vonz magával.

Szükséges szakember felügyelete a kezeléshez vagy magunk is gyakorolhatunk otthon?

Nem megfelelő hasizom erősítő gyakorlatokkal (hagyományos hasprés, lábemelések) bizony tovább ronthatunk a szétnyílt hasizom állapotán. Nagyon fontos odafigyelni a helyes testtartásra a hétköznapi tevékenységek végzése közben is, a nehéz tárgyak emelésénél, gyerek/gyerekek emelgetésénél egyaránt fontos, hogyan tesszük azt, hogy ne rontsunk tovább az amúgy is meggyengült hasfal állapotán. Ezért én azt javaslom, hogy mindenképp szakember segítségével kezdjünk neki a hasizmok regenerálásának. Miután elsajátítottuk az alapokat, tudjuk mit szabad és mit nem szabad csinálni szétnyílt hasizom esetén, mire kell odafigyelni, megtanultuk a szétnyílt hasizom kezelésére alkalmas és hatékony gyakorlatokat, akár otthon is gyakorolhatunk. Ebben az esetben elég csak időnként felkeresni a szakembert, hogy visszaigazolja, igenis helyesen végezzük a gyakorlatainkat és nem rontottunk a hasizmaink állapotán.

Címlapfotó: boredpanda.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?