Hat élelmiszer, ami segít megelőzni a megfázást

Tombol a nátha és influenzaszezon. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy nem kaptuk még el, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ez ne is forduljon elő. A helyes táplálkozás az egészséges életmód egyik alappillére. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása segít elkerülni a megbetegedéseket.  A Health.com összeszedett hat olyan táplálékot, ami megelőzi a megfázást.

Bizonyos ételek erősítik, mások gyengítik az immunrendszerünket – állítja a weboldal által megszólaltatott szakértő. A feldolgozott élelmiszerek az utóbbihoz tartoznak, ezért nagyon fontos, hogy a hideg időszakban, de különösen influenzaszezonban igyekezzünk kerülni ezeket. Helyettük fogyasszunk inkább olyan ételeket, amelyek segítik szervezetünket. Íme hat, a szakértők szerint egészséges táplálék. Ráadásul nemcsak egészségesek, hanem ízletesek is.

Natúr joghurt

A gyakran reggel fogyasztott joghurt nemcsak ízletes, de segíti a szervezetet a vírusok leküzdésében. Az erjesztett ételek mint a joghurt probiotikumokat tartalmaznak, amelyekről egy 2017-es kutatás kimutatta, segítik a káros baktériumok egyensúlyban tartását. Válasszunk cukormentes joghurtot. Ha pedig nem fogyaszthatunk tejtermékeket, együnk savanyú káposztát, ami hasonló hatással bír. 

Tökmag

Nagyon fontos, hogy szervezetünkben elegendő cink legyen, ez ugyanis az elsődleges fegyver a kórokozók leküzdésében. A tökmag az egyik legjobb ásványi forrás, sok cinket tartalmaz, ezért érdemes fogyasztani. A napraforgóolaj és -mag is jó alternatíva, utóbbi sok E-vitamint tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert.   

Gomba

„Tudományos bizonyíték van arra, hogy a gomba vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megerősíteni a szervezetet az influenzavírus ellen” – mondja Chris D'Adamo szakorvos. Ez részben bizonyos szénhidrátoknak, a glükánoknak is köszönhető. Mivel minden gombafajta valami mást tartalmaz, a legkülönfélébb módokon erősíthetik szervezetünket.  

Fokhagyma

Töltse fel éléskamráját a különböző hagymafajtákkal, például fokhagymával, vöröshagymával, mogyoróhagymával és metélőhagymával. Kimutatták, hogy a fokhagyma csökkenti a megfázás és az influenza tüneteinek súlyosságát, a természetes ölősejtek aktivitásának növelésével. Hasonlóképpen, a hagymák olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek növelik a fehérvérsejtek számát, ami nélkülözhetetlen a kórokozók elleni küzdelemben.

Kivi

Tudható, hogy a C-vitamin az egyik legjobb a megfázás megelőzésére. Néhány kutatás bizonyítja, hogy a vitamin csökkentheti a megfázás időtartamát és segít megelőzni a megbetegedéseket. Gyakran iszunk gyümölcsleveket, ehelyett azonban fogyasszuk inkább magát a gyümölcsöt – tanácsolja Charlotte Hammond dietetikus.  Egy csészényi narancsszelet a napi C-vitamin szükséglet 160 százalékát fedezi; egy csészényi grapefruit pedig 120 százalékot tesz ki. Azonban egy csészényi kivi a napi C-vitamin szükséglet 273 százalékával is feltölti szervezetünket.  

Víz

A víz a legfontosabb, e nélkül nem léteznénk. Testünk minden egyes fiziológiai folyamatában részt vesz, ezért nagyon fontos, hogy szervezetünk hidratált legyen. Ha testünk dehidratált, nem tud küzdeni a kórokozók ellen. Legjobb tehát ha sok vizet fogyasztunk, de ihatunk cukormentes teákat is ízlés szerint. Ha szomjasak vagyunk, akár étkezés közben is fogyaszthatunk folyadékot.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?