A romániaiak 95 százaléka ki sem mozdul a házból telefon nélkül

A romániaiak 95 százaléka nem indul el otthonról mobiltelefon nélkül. Azoknak az 50 százaléka pedig, aki otthon felejti a készüléket,  visszaindul érte még akkor is, ha így elkéshet a munkából vagy egy megbeszélt találkozóról. A Digi24 által közölt adatok egy piackutató cég által végzett felmérés eredményei.

A technológia a mindennapi élet részévé vált, olyannyira, hogy a statisztikák szerint a hazai fiatalok negyedóránként ellenőrzik telefonjukat, teljesen mindegy, kaptak-e értesítést avagy sem – derül ki az adatokból.

A felmérés szerint a romániaiak közel 80 százaléka használja a telefonját lefekvés előtt. Megnézik az e-mailjeiket, közösségi oldalaikat és üzeneteiket. Hatvanöt százalékuk már rögtön ébredés után a telefonjukat nyomkodja. A romániaiak fele több mint 13 órát tartja magánál az okostelefonját, 27 százalékuk pedig átlagosan 3-4 órát használja – olvasható a tanulmányban.

A Digi24 által megszólaltatott Mihaela Săhlean pszichológus szerint ha a telefon nincs a közelben, azt szorongatott helyezetként éli meg a függő ember. Emiatt keresi, képes visszaindulni az útról a készülékéért, elkésni egy megbeszélt találkozóról. Abból a helyzetből is látható mennyire függők vagyunk, hogy miként reagálunk, mennyire leszünk idegesek, ha nem találjuk az okostelefonunkat.

A felmérés szerint 24 év alatti fiatalok használják leggyakrabban mobiltelefonjukat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?