A mi saját Bálint-napunk

Nincs mese, Bálint-nap közeledtével a tavasz is érkezik. Mert tudjuk a néphagyományból, minden madár társat választ ilyenkor. Bálint (vagy Valentin) a nyitánya annak a tavaszi ünnepsornak, ami a nőnappal, majd anyák napjával folytatódik. És hát – anélkül, hogy egy kalap alá vennénk a szerelemesek napjával – a húsvét is tavaszra esik ugyebár.

Fanyalgók is szép számmal akadnak ilyenkor. Mert a Valentin-nap – az is baj, miért nem nevezzük Bálint-napnak – az 1990-es évektől külföldről, angolszász országokból importált. Akárcsak a mindenszentek ünnepét átalakító, vagy inkább kiszorító halloween. Egy másik érv: csak arra jó alkalom ez a nap, hogy az üzletláncok a karácsony és nőnap közötti holtidőben profitot termeljenek. Mert ilyenkor illik (kell?) megajándékozni szeretett párunkat. És az ajándékok? Átszúrt szíves bögrék, szív alakú lufik, bonbonok tömkelege mindenhol. Köszönjük, de ebből a giccsparádéból nem kérünk. És akkor még az olyan nagyszabásúbb giccsekről nem is beszéltünk, mint a luxusszállodaláncok Valentin-napi kínálatai, amikor limuzin várja a szerelmespárt, majd különleges wellnessprogram és hétfogásos vacsora után helikopteres városnézésre repítik a kedvezményezetteket. No de a halandó, mindennapi embernek általában nem futja egy dubai luxusszálloda tetőteraszán pezsgőzni, vagy urambocsá’ nem is akar.

Viszont giccsparádé ide vagy oda, ha belegondolunk, nekünk is van Bálint-napunk Erdély-szerte számos néphagyománnyal. Szerelemjóslások, népi megfigyelések sora kötődik ehhez a jeles naphoz. Javában benne járunk a farsangban, a bálok, a párválasztás idejében. (A falusi társadalmakban a lakodalmakat is rendszerint farsangi időben tartották.) A lányok azt is megtudhatták, ki lesz a jövendőbelijük, ha a Bálint-napot megelőző éjszakán kimentek a temetőbe. Ha már megvolt a jelölt, újabb praktikák vártak a lányra, hogy magába bolondítsa a fiút. Ehhez egy pontosan kilenc magú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, és megvolt a hatás. Vagy éppen egy macskát „uszítani” a kiszemelthez, és ha az cica a lányos házban a fiú lábához dörgölődzött, a nősülés is várható volt. Íme, csak néhány szerelemvarázsló praktika a népi tarsolyból. A falusi ember Bálint napján már a tavasz első jeleire figyelt, ha ilyenkor ültették a gyümölcsfacsemetét, az gyorsabban megerősödött, gazdagabb termést hozott. Egyes vidékeken a tyúkokat is ekkor ültették, hogy sok legyen az aprójószág.

Tehát a Bálint-nap egyáltalán nem idegen a mi kultúránktól. Nem a költekezésről, hanem az idő megéléséről szól. Arról, hogy az ember egységben érzi magát környezetével, mindennapi életét is a természet ritmusa szerint éli. És magánál nagyobb hatalmakat érez sorsa irányítójának. Rajtunk múlik, hogy az angolszász változatot követjük, vagy sajátunkká tesszük, saját tartalmakkal töltjük meg ezt az ünnepet. Jó ötlet például a Bálint-nap környékén tartott Házasság hete, ami magyarországi közvetítéssel már hét éve nálunk, Erdélyben is meghonosodott. (Egyébként ez a mozgalom is angolszász területről indult, egész pontosan Angliából.) Jó ötlet változatos programokkal, előadásokkal, workshopokkal erősíteni – és népszerűsíteni(!) – ezt az amúgy sok veszélynek kitett intézményt. Kis közösségekre lebontva, helyi igényeknek megfelelően egy-egy program lehet bármi: filmest, gyertyafényes vacsora, bál vagy egy-egy jó beszélgetés, ami kiemel a hétköznapok rutinjából, és ráirányítja a figyelmet a házasság értékére. Mi már nem űzünk szerelemvarázsló praktikákat – elvégre annyira racionális lett minden. De nekünk már nem is annyira a szerelembe esést, inkább a hosszú távú együttmaradást kell mindenféle modern praktikákkal „bevonzanunk.” Akár egy-egy Házasság hete programsorozat alkalmával, amikor ezen praktikáknak csak saját kreativitásunk, no meg elkötelezettségünk szab határt.

 

Címlapfotó: pexels.com

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?