Nyolc tipp a több énidőért

Énidő – az önmagunkra fordított minőségi idő, amely feltölt, örömet okoz. Szükségünk van rá, különben előbb-utóbb kiégünk, fásultak, feszültek leszünk, hajlamosabbak a depresszióra. Ha a határidőnaplónk – extrémebb esetben a fejünk – tele van teendőlistákkal, munkahelyi határidőkkel, megbeszélt időpontokkal, találkozókkal, az minden bizonnyal a kevés énidő jele. A Bustle.com cikkéből inspirálódva összeszedtünk néhány tippet, hogyan legyen a pihenés minőségi idő.

Lehet, hogy egy lazább időbeosztás kialakítása félelemmel tölt el minket, hiszen a teendők és feladatok listája fölött hasznosnak és elfoglaltnak érezzük magunkat. Hányszor fordul elő, hogy ha akad egy szabad esténk, nekiállunk takarítani, rendszerezni, szervezni, halogatott feladatokat elvégezni? Ez mind szép és jó, de miért nem engedhetnénk meg magunknak nagy ritkán egy-egy pihenéssel töltött órát? Nem kell nagy dolgokra gondolni: egy nyugodtan elfogyasztott kávéra, egy izgalmas könyvre, a kedvenc sorozatunkra, testmozgásra stb. Íme néhány ötlet, hogyan jusson időnk mindezekre.

A nemet mondás művészete

A nemet mondás képességének hiányában gyökereznek az időbeosztásunk problémái. Szabadidőnk nem lesz, hanem „csinálunk” magunknak, például úgy, hogy nemet mondunk olyan teendőkre, amit muszájból, szívességből, illemből vállalnánk el. Nemet mondhatunk, ha fontosabb dolgunk van és nem tuszkolunk be még egy programot a zsúfolt napjainkba. Elsőre talán nehéznek tűnik, de mindenképpen érdemes gyakorolni.

Csökkentsük a közösségi média használatát

Persze nem okolhatjuk a Facebookot a zsúfolt napjainkért és a rengeteg tennivalóért, de valljuk be, sok időnket elrabolja a közösségi média használata, amit okosabban is eltölthetnénk. A hírek olvasgatása vagy a barátok cuki cicás fotóinak nézegetése nem pihenés, nem énidő. Ezért kapcsoljuk ki néha az okostelefonunkon az adatforgalmat és a wifi-t, így több időnk marad magunkra és szeretteinkre.

Írjuk be a határidőnaplónkba!

Ha minden fontos időpontot – munkahelyi megbeszélést, különórákat – bejegyzünk a naptárunkba, miért ne írhatnánk be az énidőnket, pihenésünket is egy fontos és halaszthatatlan programként? Mikor megtervezzük a hetünket, szakítsunk ki egy órát lazításra és kezeljük az időpontot ugyanúgy, mintha egy fontos találkozó lenne. Idővel kialakul ez a rutin.

Mondjunk nemet néha a barátainknak!

Nagy ajándék, ha az embernek vannak barátai, akikkel szórakozhat, beszélgethet, feltöltődhet. A kapcsolatok ápolása azonban időigényes, heti több alkalom is akadhat koccintásra, ünneplésre, legyen az névnap, születésnap, új lakás vagy munkahely, sikeres vizsga, netán egyszerűen az érzés, hogy túléltük a munkahetet. Vannak olyan helyzetek is, amikor a barátaink szívességet kérnek tőlünk, például költözésnél. Ha úgy érezzük, nem szívesen végezzük el, nincs hangulatunk egy bulihoz, mondjuk le. Ezt csináljuk udvariasan és őszintén, ne az esemény előtt néhány órával. Ha csak ritkán és megfelelő indokkal hagyunk ki egy-egy összejövetelt, barátaink bizonyára megértőek lesznek.

Ne hajszoljuk túl magunkat a munkában!

Az természetes, ha sikeresek akarunk lenni a munkánkban és szívvel-lélekkel végezzük azt. Az azonban nem feltétlenül tesz jót szervezetünknek és közérzetünknek, ha naponta túlórázunk és elvállalunk minden pluszmunkát. Ez hosszú távon túlhajszoltsághoz és kiégéshez vezet. Igyekezzünk hatékonyak és produktívak lenni a munkaidőnkben, így a szabadidőnket is nyugodtan élvezhetjük.

Kirándulás tervek nélkül

A vakációk, kirándulások tökéletes alkalmak arra, hogy egyedül vagy családtagjainkkal minőségi időt töltsünk el. Még izgalmasabb lehet, ha nem döntjük el előre, mit fogunk konkrétan csinálni, csak elindulunk és ott állunk meg, ahol tetszik, azt nézzük meg, amire kíváncsiak vagyunk. Nincsenek kötelező látnivalók, csak új élmények.

Beszéljünk a párunkkal!

Ha úgy érezzük, összecsapnak a fejünk felett a teendők, kérjük a párunk segítségét és így próbáljunk időt szakítani magunkra. Beszéljük meg például, hogy a héten néhányszor a párunk fekteti le a gyerekeket, amíg mi a kedvenc könyvünket olvassuk.

Fontos felismerni, hogy a magunkra szánt idő nem lustálkodás, mindez fontos a kiegyensúlyozott élethez. Ha pedig jól érezzük magunkat a bőrünkben, az a környezetünkre is jó hatással lesz. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?