Tévhit, hogy nem egészséges inni evés közben

Evéskor ne igyunk, mivel a víztől felhígul a gyomorsav, ami rosszat tesz az emésztésnek – vélik sokan. A német Spiegel Online Mythos oder Medizin (Mítosz vagy orvostudomány) rovata egyik cikkében  egy kutatásra hivatkozva cáfolja ezt a közhiedelmet.  

Milyen innivalót hozhatok? – kérdezi általában a pincér, ha étteremben ebédelünk vagy vacsorázunk. Az otthoni, családi étkezéseknél a tányérok mellett a poharak is sorakoznak. Mégis sokan úgy gondolják nem egészséges evés közben inni. A hiedelem szerint a túl sok ital felhígítja a gyomorsavat, az emésztőrendszer nem tudja feldolgozni a táplálékot, ez pedig bélelzáródáshoz vezet.  

Ez nagyon egyszerű, de valójában nem így történik. Az emésztőrendszerünk több mint egy locsolócső, amelybe a gyomorsav csak úgy beömlik. A gyomorsav elkezdi lebontani a lenyelt táplálékot, a baktériumok enzimek segítségével tovább bontják a fehérjéket, majd izommozgás során a pépes anyag a gyomorból a belekbe jut. Ezek a nem tudatosan végzett izommozgások okozzák a gyomor korgását, amikor nincs elég feldolgozandó táplálék.

Sav, sav, gyomorsav

Hogy milyen hatással van az evés közbeni folyadékbevitel a gyomor savtartalmára, még nem bizonyította egyértelműen egyetlen tanulmány sem – szögezi le a Spiegel Online. Azt viszont vizsgálták korábban, hogy a vízivás miként változtatja meg a túlsúlyos emberek esetében az üres gyomor pH-értékét. (A pH-érték egy 1-től 14-ig terjedő skála, minél alacsonyabb valaminek a pH-ja, annál savasabb, minél magasabb, annál lúgosabb. A semleges pH a 7-es.)

A kutatók 126 túlsúlyos embert vizsgáltak, operáció előtti állapotban. A pácienseknek két órával a műtét előtt 10 milliliter sav-indikátort tartalmazó folyadékot adtak, ám csak egy részük kapott még plusz 300 milliliter folyadékot. A két órával későbbi mérések szerint a pH-értéket nem befolyásolta az ivás.

Az üres gyomor pH-értéke 1 körül mozog, a semleges kémhatású vízé pedig 7-es. Ha egy nagyon picit már a savasság felé terelődne a 7-es érték közelében egy folyadék, annál a gyomorban lévő savasság – tehát a 7-eshez közeli értéket az 1-eshez viszonyítva –egymilliószor nagyobb. Étkezés után a gyomorban a pH-érték 2-4 között alakul, tehát felhígul a gyomorsav, de még mindig elég savas a gyomor ahhoz, hogy a megrágott ételt feldolgozza.

Christian Trautwein, a Német Gasztroenterológiai Társaság (DGVS) szakértője nyilatkozott a  lapnak arról, hogy a gyomor képes a savasságát "igény szerint" szabályozni, tehát ha például kitágul, akkor egy visszacsatolási mechanizmus révén további gyomorsavat szállítanak a sejtek a gyomorfalhoz. Továbbá a rágás és az ételek illata is növeli a savtermelődést, az embernek tehát óriási mennyiségű vizet kéne meginnia ahhoz, hogy a gyomorsavat észrevehetően felhígítsa. Ez már csak azért sem lehetséges, mert a gyomor térfogata korlátozott  – magyarázta a szakértő.

Manapság nem a savhiány, hanem a gyomor túlzott savassága jelent gondot, ezért a szakorvosok örülnének, ha néhány itallal a gyomor savtartalma könnyen csökkenthető lenne. Különösen rossz hatással van a gyomor savasságára a stressz, az alkohol és a nikotin, mivel ezek elősegítik a savtermelődést. A víz, a tea és a cukormentes italok segítik az emésztést, akár evés előtt, után vagy közben fogyasztjuk. Christian Trautwein erre is magyarázatot adott: ha a testnek elegendő folyadék áll a rendelkezésére, a belek kevesebb vizet szívnak vissza a testbe. A gyomorban feldolgozandó ételpép pedig a több folyadék jelenlétében könnyebben mozog az emésztőrendszerben.

A Spiegel Online tehát megállapítja nyugodtan igyunk evés közben. Ha nem cukros üdítőket vagy alkoholt fogyasztunk, hanem vizet, teát és cukormentes italokat akkor a folyadék segíti az emésztést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?