Nagyváradon díjazzák a legjobb postagalambokat és tenyésztőiket

Szombaton 9–16, vasárnap 9–13 óra között várják az érdeklődőket, mondta Marius Tunduc, a Galambtenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki Ionel Pantea IT-felelős társaságában számolt be a közelgő eseményről.

A kiállítás ingyenes a gyermekek számára, a felnőtteknek 20 lej a belépő. A látogatók körülbelül 450 postagalambot láthatnak, szombaton este pedig a legkiemelkedőbb madarakat díjazzák. A gálaestet Andreea Marin vezeti, ahol 30 tenyésztő 38 galambja részesül többek között pénzjutalomban is. Mivel a szövetséget a román királyi ház is támogatja, Károly, Ferdinánd és Mihály királyról elnevezett díjakat is átadnak.

Marius Tunduc kérdésünkre elmondta, hogy egy postagalamb átlagban 70-75 kilométeres óránkénti sebességgel repül, és akár 1000-1400 km-t is megtehet egy nap alatt, a széliránytól is függően. Volt rá példa, hogy a Berlinből reggel 7.45 órakor elindított galamb aznap 20 órára Jászvásárra ért. A versenyző madarak pontszámait többek között a megtett út alapján is pontozzák. A genetikai tényezők fontosak, de emellett a madarakat speciális táplálékkal, állatorvosi felügyelettel készítik fel a versenyekre. Galambolimpiát kétévente szerveznek, 2021-ben a tervek szerint Nagyváradon tartanák, de ehhez legalább egy 10 ezer négyzetméteres terület szükséges, ami egyelőre hiányzik. Viszonyításképpen: a Lengyelországban sorra kerülő galambolimpiát 80 ezer négyzetméternyi területen tartják – árulta el a Galambtenyésztők Országos Egyesületének elnöke.

A kiállítás mellett workshopokra is várják a galambászokat, a belgiumi Gino Clique és a németországi Denis Feber mellett a magyarországi Horváth Károly – aki jelenleg egy ploieşti-i tenyészetben dolgozik – is szemináriumot tart. Szintén Nagyváradra várják a Belgiumban élő Daniel Bucaciucot, aki tavaly rekordáron, 550 ezer euróért adott el egy postagalambot.

Mint megtudtuk, Belgiumot tartják a postagalamb-tenyésztés egyik fellegvárának, ahol már az 1850-es években is foglalkoztak ezzel. S bár Nyugat-Európában hanyatlik ez a hobbi, az arab országokban, Ázsiában és Dél-Afrikában feljövőben van. Egy nem túl vidám érdekesség: a postagalambokat állítólag az iraki háborúban is „bevetették”, a kínai hadseregben pedig – szintén állítólag – máig vannak postagalambok, mivel a madarakat „látva” például a radar nem riaszt…

Címlapfotó: bihon.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?