A tökéletes ruha nyomában Körmendy-Szomoru Kata menyasszony stylisttal

Ne a legszebb ruhát keresd, hanem amiben Te a legszebb vagy! Ez Körmendy-Szomoru Kata legfontosabb tanácsa az esküvői ruhaválasztást illetően. A menyasszony stylist segít abban, hogy a hozzá fordulók kihozzák magukból a legtöbbet az esküvőjük napján. 2018-as menyasszonyi ruha trendekről, ruhafazonokról és a válogatás mikéntjéről beszélgettünk.

Mivel foglalkozik a menyasszony stylist?

Kifejezetten menyasszonyokra specializálódtam, segítem a menyasszonyokat az alkatuknak, egyéniségüknek, stílusuknak leginkább megfelelő menyasszonyi ruha kiválasztásában. Ezen túlmenően a kiegészítők, mint cipő, ékszer, fejdísz kiválasztásában, smink, frizura összehangolásában.

Kinek ajánlaná ezt a szolgáltatást?

Egy egyszeri konzultáció mindenkinek csak a javára válhat. Az itt elhangzott tanácsokat – milyen  alkatú, milyen ruhafazon áll jól neki, mit vigyen magával a próbára – mindenki hasznára tudja fordítani a ruhapróbák során. Azoknak lehet igazán szüksége szakember segítségére, akik az átlagtól eltérő testalkattal rendelkeznek, kevés az idejük a ruhapróbákra, célirányosak szeretnének lenni, kihagynák a fölösleges próbaköröket, külföldön élnek, vagy vidéken, bizonytalanok magukban, nehezen döntenek, nem ismerik az alkatukat, vagyis zavaros picit az önképük.

Hogyan zajlik ez, mi az első lépés?

Ha hozzám fordul egy menyasszony, akkor első alkalommal egy alkatelemzés történik, ennek alapján az alkathoz leginkább illő ruhafazonokat ajánlok. Továbbá beszélgetünk kb. 1,5-2 órát, az esküvővel kapcsolatos elképzelésekről, helyszínről, az esküvő nagyságáról, dekorációval kapcsolatos tervekről, illetve igyekszem megismerni a menyasszonyt mint embert (sportos, nőies, extravagáns, hord-e magassarkú cipőt, sminkeli-e magát a hétköznapokon). Ezek után 5-6 moodboardot (stílusmontázst) állítok össze számára, ruha-cipő-ékszer-smink és frizura ajánlásokkal, dekorötletekkel.

Mindezek után leszervezem a ruhapróbákat azokra a helyekre, amelyek árban, stílusban, elképzelésben illeszkednek a megbeszéltekhez. Ha a ruhát megtaláltuk, folytathatjuk tovább a kiegészítők kiválasztásával, menyecskeruha, koszorúslányok öltözéke, vőlegény viselete. Örömmel veszem, ha smink és frizurapróbára is elkísérhetem a menyasszonyt, hiszen így lehet teljes az összhang a megjelenését illetően. Viszont semmi nem kötelező, mindenki másban bizonytalan, így akár egy-egy alkalomra is igénybe veheti a segítségem.

A ruhakeresés lépései és szabályai

Mikor és mivel kezdődjön a menyasszonyi ruha keresése? Ajánlott-e esküvőkiállításokon részt venni és ruhát próbálni?

Esküvő előtt 6-8 hónappal érdemes elkezdeni nézelődni. Érdemes először a fazont kiválasztani, ha az megvan, utána lehet a fazonon belül finomítani, kiválasztani a legjobb dekoltázst, a megfelelő díszítettséget, anyagtípust és színt. Azt gondolom, hogy a kiállításokon fel kell térképezni a szalonok, tervezők kínálatát, majd egy későbbi időpontra foglalni egy időpontot ruhapróbára, amikor 1-2 órát csak a menyasszonnyal foglalkoznak a szalonban, nyugodt, intim körülmények között. A kiállítás ruhapróbára nem alkalmas.

Mi alapján válasszunk a szalonok között? Kinek ajánlaná a ruhabérlést, -vásárlást, -terveztetést?

Weboldalak, közösségi oldalak alapján leszűrhető, hogy az adott szalon kínálata és árai találkoznak-e az elképzelésünkkel. Ezek alapján szelektálhatunk. Egy átlag alkatú menyasszony kölcsönzőben is gyönyörű ruhát találhat, ám aki vágyik arra, hogy nagyon egyedi legyen, a ruháját ő viselje először, vagy átlagtól eltérő alkat (molett, nagyon alacsony vagy extra magas), akkor neki mindenképp a terveztetést, méretre készíttetést javaslom.

Milyen szabályokat tartsunk be a menyasszonyi ruha kiválasztásánál?

Mindig egyéniségünk, alkatunk és az esküvő stílusához leginkább illő modellt válasszunk. Gondoljuk át, mely anyagokat kedveljük, inkább a romantikus csipkét vagy az extravagánsabb tüllt, esetleg egy kifinomult selymet. Vegyük számításba a ruha színét is. A hófehér menyasszonyi ruhák ideje lejárt, bátran válogassunk a meleg fehér árnyalatok közül, mint amilyen az ekrü, törtfehér vagy csontszín. Az esküvőiruha-trendben egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a színes ruhák, a púder, nude, jégkék, a bátrabbak ezek közül is választhatnak. A ruhafazonokat tekintve alapvetően négyet különböztetünk meg, a nagyszoknyást, a sellő fazont, az „A” vonalút és a testközelit. Természetesen ezen belül is számtalan variáció van. Az „A” vonalú ruhát Joly Joker fazonnak szoktam nevezni, hiszen majdnem minden alkaton jól mutat, derékban karcsúsít és nyújtja az alakot.

Mit és kit vigyünk magunkkal a ruhapróbákra? Hogyan készüljünk rá?

Legyen nálunk testszínű fehérnemű, egy hasonló magasságú cipő, mint az esküvőnkön lesz majd rajtunk. A hajunk legyen tiszta, enyhe sminket is viselhetünk.  Ezen túl az egyik legnehezebb kérdés, hogy kit vigyünk magunkkal, mert a barátnők, édesanyák általában buzgón jelentkeznek. Ám be kell látnunk, hogy nem minden esetben jelentenek segítséget, vagy mert édesanyánknak mindenben szépek vagyunk, vagy mert a barátnőnk ízlése merőben más, sőt akár féltékenység is megbújhat a háttérben. Nagyon fontos, hogy olyan segítőt válasszunk, aki minket, menyasszonyokat tart szem előtt, nem a saját akaratát, ízlésvilágát igyekszik ránk erőltetni, figyeli, hogyan érezzük magunkat az adott ruhában. Ha van a családban, baráti körben ilyen ember, szerencsénk van. De ha nincs, akkor sem kell kétségbe esni, hisz ma már szakember segítségét is kérheti a menyasszony, ezért dolgozom én is. A segítők számát lehetőleg minimalizáljuk 1-2 főre.

A 2018-as trendekről

Milyen a trendi mennyasszonyi ruha 2018-ban?

A nagyszoknyás, díszes, királylányos ruhák mellett egyre nagyobb teret hódítanak a test vonalát szigorúan követő, lágy kidolgozású ruhák.  A neves tervezők kollekcióiban felfedezhetők a hagyományostól igencsak eltérő, minden díszítettségtől mentes, szinte minimalista modellek, ahol a mesteri szabásvonalak és a különleges anyaghasználat nemesíti a ruhát.

A nagyon letisztult, nemes anyagokból készült ruhák mellett a csipke továbbra is fontos szerepet kap, egyre több helyen jelennek meg a rusztikusabb, zsinóros alapú csipkék, a gyöngyökkel, kristályokkal, virág vagy sziromszerű applikációkkal kivarrt háromdimenziós anyagok. Ezek működhetnek a ruhától akár függetlenül is, mint egy nyakék vagy gallér.

Háthangsúlyos, mélyen dekoltált menyasszonyi ruhák továbbra is fontos szerepet kapnak a tervezők kollekcióiban. Sok esetben leheletfinom, bőrre felfutó, áttetsző csipkével díszítik a tervezők a dekoltázst vagy akár a hátkivágást. Előszeretettel alkalmazzák a testszínű tüllökre applikált csipkedíszítést, amivel azt a hatást érik el, mintha a csipke a bőrön lebegne. Emellett és ezzel együtt az áttetszőség, a sejtetés is szerepet kap, amit leheletfinom csipkék használatával realizálnak a tervezők akár a teljes ruha felületén. Az ilyen ruhát azonban csak tökéletes alkatú menyasszonyoknak ajánlom.

A 2018-as év újdonságai a perelinek, palástok, köpenyek, illetve a különböző ujjmegoldások. A minimális japán ujj mellett többek között a hosszú, blúzszerű, széles mandzsettával díszített ujjakkal is találkozhatunk.

Hogyan válasszunk trendi, de időtálló darabot?

Csak akkor érzem fontosnak az időtállóságot, ha a menyasszony karaktere azt kívánja meg. Ha valaki a hétköznapokban is trendkövető, nyitott az újdonságokra, merész, akkor nyugodtan választhat ennek megfelelő, trendi menyasszonyi ruhát magának.

Tényleg megérzi az ember, ha megtalálta a tökéletes ruhát?

Vérmérséklettől függ, de általában igen. Valakiből azonnal kitör a wow érzés, van, aki viszont megfontoltabb, higgadtabb és aludnia kell a döntésre egyet-kettőt. Fontos, hogy azért mondjunk egy ruhára igent, mert valóban jól érezzük benne magunkat, ne azért, mert esetleg valamilyen nyomás hatására választunk.

Mi az az egy tanács, amit mindenképpen fogadjanak meg a menyasszonyok?

Ne a legszebb ruhát keresd, hanem amiben Te a legszebb vagy!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?