Gyógyító illatok – Kacsó Etelka illóolaj-tanácsadóval beszélgettünk

Télen, hideg vagy borongós időben jobban vágyódik a lelkünk kapaszkodókra, finom illatokra, kényeztetetésre. Az egészségmegőrzés is előtérbe kerül ilyenkor. A megfázási szezonban egy csésze finom tea mellett mi lenne nagyobb kényeztetés egy testet-lelket feltöltő illatnál? Kacsó Etelka illóolaj-tanácsadót kérdeztük.

Hogyan használhatjuk az esszenciális olajokat?

Az illóolajokat belélegezve, bőrre simítva vagy belsőleg alkalmazhatjuk. Mivel nagyon tömények, 1-2 cseppre gondoljunk a felhasználásnál, vagy akár egy csepp töredéke is elegendő lehet a kívánt hatás eléréséhez.

Belélegzés, avagy inhalálás történhet az üvegcséből, ultrahangos illóolaj porlasztóval, ruhára cseppentve, mécsesekben (azokban, amelyek alacsony hőfokon tartják a vizet). Ilyenkor kétféleképpen hat a szervezetünkre: a legelső pillanatban a szaglás útján az érzelmi- és memóriaközponttal találkozva indíthat el hangulat- és viselkedésbeli, vagy akár hormonális változásokat. A következő pillanatban a belélegzett levegővel a tüdőbe kerül, innen a vérhálózat révén juthat el a testünk bármelyik pontjába.

Bőrre simítva az illóolaj könnyedén átjut a hámrétegen, a dermis gazdag érhálózatán keresztül felszívódik a bőr mélyebb rétegeibe, ahonnan a vér- és nyirokkeringés révén jut el a test bármely pontjába. Ezt mi sem érzékelteti jobban, mint az a kísérlet, amelyben kimutatták, hogy 1 csepp illóolaj talpra simítását követően 30 perc múlva az illóolaj molekulái kimutathatóak voltak a kilélegzett levegőben. Mivel az illóolajok nagyon tömények, ezért ajánlatos úgynevezett hordozó vagy vivő olajat használni a bőrön való eloszlatásukhoz: jó minőségű növényi olajra gondoljunk itt. A biztonság növelése mellett a növényi olaj elősegíti az illóolaj könnyebb felszívódását is.

Láb-, kéz-, ülő- vagy teljes fürdővízhez is adhatunk illóolajat (előzőleg egy kanál mézben, tejben, sóban elegyítve). Belsőleg csak azok az illóolajok fogyaszthatóak, amelynek az üvegcséjén ez fel van tüntetve. Mivel az első két felhasználási mód ugyanolyan hatásos lehet, ezért ez utóbbit  csak aromaterapeuta felügyelete mellett javaslom, indokolt esetben.

Melyek az illóolajok legfontosabb hatásai a testre és a lélekre?

Az illóolajok használatán alapuló aromaterápia a test, a tudat és az érzelmek összhangját segíti elő, az EGÉSZ-ség jegyében. Nem nehéz elképzelni, hogy kellemes illatot érezve jókedvre derülünk. Hogyha jó a kedvünk, pozitívabban reagálunk a környezetünkre. És ha a környezetünk szerető figyelmet kap, akkor a személyek biztonságban érzik magukat és ők is felszabadultabbak lesznek. Számomra egyébként ezt jelenti az erős immunrendszer.

Szervezetünk öngyógyító, és csak olyan mértékben tud bármilyen kívülről jövő szer hatni rá, amennyiben képes hatni a belső öngyógyító folyamatainkra. Minden csepp illóolaj a természet ajándéka. Előállításukban a növények a föld, levegő, víz és napfény energiáját használják fel, a maguk védelmére, gyógyulására, beporzására. Mivel a szervezetünk hasonló alkotóelemekből áll, ezért könnyedén ismeri és használja fel őket.

Amit a hagyományos népi bölcsesség évezredeken át kitapasztalt a növények gyógyító hatásával kapcsolatban, azt a modern aromaterápia sorra bizonyítja és kísérletekkel támasztja alá. Az illóolajok a következő hatásokkal rendelkeznek (kisebb-nagyobb mértékben): fertőtlenítő, így sikerrel használhatók gombás, baktérium-,vagy vírusfertőzések esetén, nyákoldó, köptető, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, vízhajtó, érösszehúzó, értágító, görcsoldó, nyiroktonizáló, lázcsillapító, izomlazító, vérnyomásemelő vagy -csökkentő, szélhajtó, sebgyógyító, parazitaellenes, és még sorolhatnánk. Ugyanakkor hangulatunkra, tudat- és lelkiállapotunkra is hatnak: nyugtató, idegrendszer-kiegyensúlyozó, afrodiziákum, frissítő, memóriaserkentő. Használjuk bátran őket egyéniségünktől, aktuális hangulatunktól, lelkiállapotunktól függően.

Télen milyen illóolajokat részesítsünk előnyben?

Az eukaliptusz vagy a fenyőfélék jutnak eszembe, tér-és légúttisztító, valamint nyákoldó tulajdonságuk miatt, továbbá a fahéj, gyömbér, szegfűszeg emésztést támogató, immunerősítő, antioxidáns növelő hatásuk miatt. A citrom és a narancs egész évben aktuális tisztító, energiát adó kedvenc.

Vannak, akik számára az illóolajok használata egyenesen ellenjavalt? Gondolok itt bizonyos betegségekre vagy esetleg a várandósság időszakára.

Vannak olyan illóolajok, amelyek nem javasoltak várandósoknál, szoptatós anyáknál, babáknál vagy totyogóknál, de az epilepsziásoknak, magas vagy alacsony vérnyomással küzdőknek is kerülniük kell néhány illóolajat. Ezekben az esetekben érdemes aromaterapeutával konzultálni, hogy az aktuális helyzetnek megfelelően a legbiztonságosabb megoldást találják meg.

Hogyan ismerhetjük fel a valódi esszenciális olajat?

Legbiztosabban laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni az illóolajban fellelhető molekulákat.  Van egy próba, ami valamelyest útmutató, de nem bizonyíték: 1 csepp illóolajat egy papírra cseppentve az illóolaj nyomtalanul elillan, nem hagyva zsíros foltot maga után, esetleg csak színfoltot.

Milyen következményei lehetnek a nem valódi illóolaj használatának? Ha esetleg valaki a boltokban kapható olcsó anyagot esszenciális olajként használja (akár le is nyeli)?

Terápiás célra csakis a bevizsgált, magas minőségű illóolajok alkalmasak. Az illatában hasonló, nem megbízható minőségű illóolajoknál nem kívánt mellékhatások, allergia vagy mérgezés is előfordulhat.

Nálunk, Erdélyben mennyire elterjedt az esszenciális olajok használata akár terápiás célokra?

Mivel ilyen körökben mozgok, azt mondhatom, hogy az illóolajok használata éppen reneszánszát éli nálunk is. Egyre többen hallanak és győződnek meg a hatásukról, végeznek aromaterápiás képzéseket és segítik, támogatják a környezetükben élőket, vagy a hozzájuk fordulókat. Aki nyitott szemmel-füllel jár, és szeretné kipróbálni az illóolajozást, előbb-utóbb rátalál egy ilyen támogató közösségre. A közösségi oldalakon rengeteg ilyen létezik, magam javaslok egy nyitott csoportot, amelyhez bárki csatlakozhat:„Aromaterápia a mindennapokban”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?