Egészségesen az ünnepek alatt is – Laczkó Kinga dietetikus tanácsai

Ha túléltük a karácsonyi lakmározást készülhetünk is az év végi eszem-iszomra. Hogyan vészeljük át a téli ünnepeket gyomorpanaszok és felszedett kilók nélkül? Laczkó Kinga dietetikussal, nutricionistával készült interjúnkból megtudhatják.

Mire figyeljünk az év végi ünnepek étkezéseinél? Hogyan kerüljük el az emésztési zavarokat és a pluszkilók felszedését?

Az egészséges életmódot nem karácsonykor és szilveszterkor kell elkezdeni. Az ünnepek csak néhány napot tartanak, fontosabb az, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk a mindennapokban, az év többi részében. Ebben az időszakban nagyon sok cikk, tévé- és rádióműsor foglalkozik az ünnepek körüli étkezési szokásokkal, pedig ez nem annyira fontos az egészséges életmód teljes egészét nézve.

Ha az év folyamán egészségesen étkezünk és rendszeres testmozgást végzünk, akkor nem jelent gondot az, ha hagyományosabb fogásokat fogyasztunk az ünnepekkor. Akiknek a szervezete egészséges étkezéshez van szokva, általában nem kívánnak és nem tolerálnak nagy mennyiségű zsíros, olajos, illetve édes ételeket. Ők, ha fel is szednek néhány plusz kilót, hamar le tudják adni. Akik azonban az év többi részében nem tartják be az egészséges étkezés alapelveit, ne ünnepekkor kezdjenek ennek megfelelően táplálkozni. A néhány napi egészséges étkezés nem hozza meg úgysem a remélt változást.

Az egyetlen dolog amire figyelnünk kell ebben az időszakban, az a túltáplálkozás elkerülése, az ünnepeknek nem az ételről és italról kell szólniuk. A hagyományos ünnepi ételek általában túlságosan zsírosak/olajosak vagy éppen gazdagok cukorban, ezért jó, hogyha átalakítjuk receptjeinket. Kerüljük a nagyon sokféle étel készítését. Mivel hajlamosak vagyunk minden fogást megkóstolni, a kisebb választék segít a túltáplálkozás elkerülésében. Ünnepekkor se mellőzzük a zöldség és gyümölcs fogyasztását. Így könnyen elkerülhetjük az emésztési panaszokat. 

Mit tegyünk, ha túl sokat ettünk? Hogyan enyhíthetők a panaszok?

Túltáplálkozás esetén nagyon fontos a panaszok enyhítése érdekében egy kis böjt beiktatása: csökkentsük az adagok mennyiségét, hagyjuk ki az állati eredetű ételeket, az olajos és zsíros, nehezen emészthető ételeket, az édességeket, és igyunk több folyadékot. Ha szükséges, emésztési enzimeket vagy epeömlést elősegítő készítményeket is használhatunk. Ha néhány nap után nem enyhülnek a tünetek, ajánlott szakemberhez fordulni.

Hogyan tehetjük egészségesebbé az ünnepi édességeket és fogásokat?

A legtöbb hagyományos receptet könnyen alkalmazni lehet úgy, hogy ezeket egészségesebbé tesszük. Viszont – amint korábban is említettem – ajánlom, hogy ezt ne ünnepekkor kezdjük és ne csak akkor próbálkozzunk. Ha nem szoktunk hozzá az újabb ízekhez, megvan annak a kockázata, hogy ne tűnjenek ízleteseknek ezek az átalakított receptek. A töltött káposzta töltelékét például készíthetjük sovány húsból, keverhetünk hozzá egy kis barna rizst, gombát, sárgarépát, vagy akár teljesen húsmentesen is elkészíthetjük, tálalhatjuk tejföl nélkül vagy helyettesíthetjük joghurttal. Az, aki az egészséges táplálkozás alapján állítja össze mindennapi étrendjét, ízletesnek fogja tartani a fentebbi receptet, de akinek év közben alapétele a rántotthús és fasírozott, annak valószínűleg nem lesz az igazi. Minden süteményt el lehet készíteni fele annyi cukorral, vagy akár a cukrot teljesen helyettesíteni lehet például szárított gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű lisztet használhatunk ennek fehér változata helyett. Olyasvalakinek, aki rendszeresen fogyaszt tömény édességeket, ez ugyanúgy nem fog ínyére válni, viszont aki nem teszi ezt rendszeresen, nagyon is értékelni fogja az egészséges süteményeket is. A legtöbb recept tehát átalakítható, de ezt főleg a mindennapjainkban alkalmazzuk. 

Mire figyeljünk a gyermekek esetében?

Mivel a gyerekek hajlamosak szüleiket vagy a körülöttük lévőket utánozni, esetükben ugyanazokat az alapelveket alkalmazzuk, mint a felnőtteknél. Igyekezzünk jó példát mutatni, azt enni, amit szeretnénk, hogy gyerekeink is fogyasszanak és ne tálaljunk olyan ételeket, amiket nem szeretnénk, hogy ők megegyenek.

Túlzott alkoholfogyasztás esetén mivel csillapítsuk a panaszokat?

Alkoholfogyasztás esetén nagyon fontos a mértékletesség és a hidratálás, ezzel elkerülhetjük a későbbi panaszokat. Minden adag alkoholos ital (például 1 üveg sör, 1 pohár bor, 1 kis pohár erős ital) fogyasztása után ajánlott 1 pohár víz fogyasztása az alkohol dehidratáló hatásának semlegesítése érdekében.

Milyen mozgásformát javasol a téli időszakban?

Nem létezik specifikus mozgásforma, amit erre az időszakra ajánlok. Bármilyen mozgástípus hasznos, a lényeg az, hogy kedveljük, szívesen végezzük, ez az egyedüli módja annak, hogy hosszú távon kitartsunk mellette. A lényeg a rendszeresség. Nem mondhatom valakiről, hogy aktív életmódot él csak azért, mert szilveszterkor elmegy sízni, nyáron pedig strandolni. Ha valaki rendszeresen edz év közben, megengedheti magának, hogy ünnepekkor pihenjen. Ha valaki azonban egész évben szedentáris, de ünnepekkor, szabadnapok alkalmával nekifog két napot szaladni, majd ismét abbahagyja (ez egy nagyon gyakori jelenség), nem fog nagy változást érezni (esetleg egy kis izomlázat).

A lényeg az lenne, hogy az egészséges életmód minden összetevőjét (egészséges étkezés, testmozgás, pihenés, stressz elkerülése) rendszeresen gyakoroljuk.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?