Üvegbe zárt meglepetés – last minute ajándékötletek karácsonyra

Befőttesüveg – egyszerű, hétköznapi, és bár lehet furcsán hangzik, de ajándéknak is tökéletes. Most ötleteket adunk, mivel töltse meg, hogy a közönségesnek tűnő tárgyból igazi ajándék váljon.

Mindenki ajándéklistáján vannak olyanok, akiket karácsonykor meglepni nem könnyű feladat. Ennek több oka lehet, például nem ismerjük annyira az illetőt, esetleg tudjuk, hogy mindene megvan, mégis szeretnénk egy egyszerű de nagyszerű ajándékot adni. Az ünnepek közeledése sem segít az ötletelésben. Erre nyújt megoldást a befőttesüveg.  

Bizonyára minden háztartásban kallódik néhány darab a kamra polcain. Ideális esetben a kiürült üvegeket finomságokkal újratöltjük a nyári szezonban, rosszabb esetben pakolgatjuk ide-oda, vagy kidobjuk a szemétbe. Készítsünk ajándékot a befőttesüvegből, így újrahasznosítva a környezetünkre is figyelünk. Ha mégsem találtunk otthon, könnyedén beszerezhetjük a boltban is.

A feladat nem bonyolult: fogjunk egy befőttesüveget, tisztítsuk meg, töltsük meg apró ajándékokkal, majd díszítsük ki.

Mit tegyünk az üvegbe?

Az ajándékozás kreatív és egyben legnehezebb része kitalálni, mivel töltsük meg az üveget, mi az, aminek szerettünk örülne. Könnyű dolgunk van, ha valamennyire ismerjük a megajándékozottat, hiszen ilyenkor kiindulhatunk a hobbijából, de akkor sincs nagy baj, ha ezeket nem ismerjük. Vannak ugyanis olyan dolgok, aminek mindenki örül. Az alábbiakban felsorolunk néhány ötletet.

  • Édesség. A legegyszerűbb üvegünket megtölteni szaloncukorral, kiscsokival, bonbonnal, cukorkával, tehetünk bele Kinder-meglepetést, mikuláscsokit.
  • Italok. A nagyobb bevásárlóközpontokban vagy szaküzletekben kaphatók az alkoholos italok kicsi változatai is. Néhányat tegyünk a befőttesüvegbe, egy kis édességgel körítve, férfi szeretteink bizonyára örülni fognak neki.
  • Forraltbor-fűszerkeverék. Tegyünk a befőttesüvegbe fahéjrudakat, szegfűszeget, ánizst, kardamont, cukrot és ajándékozzunk házi készítésű fűszerkeveréket.
  • Sütemény. Miért ne lephetnénk meg elfoglalt szerettünket egy előkészített süteménnyel? Az édesség száraz hozzávalóit rétegezzük szépen az üvegben, majd írjuk le a receptet, így nyújtsuk át az ajándékot.

Brownie mix – recept

Hozzávalók: fél tk só, 1 dl liszt, fél tk sütőpor, ¾ dl kakaópor, fél dl barna cukor, fél dl fehér cukor, ¾ dl fehércsokoládé, ¾ dl étcsokoládé, ¾ dl tejcsokoládé, 100 g dió. Adjunk még hozzá majd 3 nagy tojást, 150 g olvasztott vajat, 4 evőkanál erős kávét, 1 tk vaníliakivonatot. A száraz hozzávalókat keverjük össze a kihűlt, olvasztott vajjal és tojásokkal, majd 175 Celsius-fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük meg.

  • Sütirajongóknak. A konyhatündér szeretteinknek szánt befőttesüveget megtölthetjük a sütéshez használatos kellékekkel: muffin papírral, kicsi reszelővel, szilikonformákkal, sütikiszúróval, mérőkanalakkal és néhány nyomtatott receptet is betehetünk.
  • Teázóknak. Tegyünk a befőttesüvegbe néhány különleges teafiltert, egy teatojást, egy kevés mézet, citromot és kekszet.
  • Festőknek. A tehetségesen festő, rajzoló ismerőseink befőttesüvegébe tehetünk különböző festékeket, ecseteket, színes ceruzákat.
  • Varró-üveg. Az ajándéküveget megtölthetjük tűvel, színes cérnákkal, tűpárnával, kicsi ollóval, gyűszűvel (sebtapasszal), a szabadidejében szívesen varró szerettünk biztos örül majd neki.
  • Energia-üveg. A plusz energia sosem árt! A kollégáknak ajándékozhatunk az üvegben csupa felpörgető dolgot: étcsokoládét, olajos magvakat, energiaitalt, kávét és esetleg egy csörgőórát.
  • Írószerek. Egyetemisták, lista író barátnők vagy éppen a kollégák befőttesüvegét is megtölthetjük: szép és színes írószerekkel, kicsi notesszel, gémkapcsokkal, post-it-ekkel.  
  • Otthoni wellness. Igazi pihentető élményt szerezhetünk szerettünknek, ha a befőttesüvegbe fürdőgolyót, arc- és hajmaszkot, kisméretű sampont és tusfürdőt teszünk.
  • Kozmetikumok. A fiatal hölgyek általában szeretnek foglalkozni a szépségápolással, sminkeléssel. Az ajándéküvegbe tehetünk kézkrémet, ajak- és testápolót, miniszappant, arcradírt, dekorkozmetikai termékeket: rúzst, szemfestéket.
  • Manikűr. A szépen ápolt kezek rajongóinak ajándékozhatunk körömlakkokat, körömreszelőt, körömlakklemosót, vattakorongot.
  • Idézetek. Ha igazán ismerjük a megajándékozottat, készíthetünk neki egy idézetes üveget a következő év napjaira. Ehhez gyűjtsünk össze idézeteket, nyomtassuk ki, vágjuk fel és a kis cetliket összehajtogatva tegyük az üvegbe.

A befőttesüveg-ajándékok tárháza végtelen. Az egyszerű üveget, ha megtöltöttük, már csak ki kell díszíteni. Ehhez használhatunk festéket, kis díszeket, de egy szép szalaggal átkötve is odaajándékozhatjuk. Csak a kreativitáson múlik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?