A mikulásvirág trükkjei

Karácsonyi csillag néven is ismert a mikulásvirág, amely piros és zöld leveleivel, csillag alakú, aprócska virágaival egyre inkább a téli ünnepek részévé válik. Egy hangulatos, kolozsvári virágbolt üzletvezetőjét, Pál-Karsai Gyöngyit kértük meg, ismertesse velünk a mikulásvirág gondozásának művészetét.

Rögtön el is árulta: ez a növény elég kényes, számos dologra kell odafigyelnünk. Az egyik legfontosabb, hogy nem szabad túlöntözni. Heti egyszer elég, ha meglocsoljuk, a földje inkább száraz legyen. Öntözésre a legjobb módszer, ha állott vízzel teli edénybe állítjuk a cserepet, így a virág annyi vízet szív magába, amennyire szüksége van. Túlöntözés esetén elkezd hullni a levele, és nagyon gyorsan elhervad.

A hőmérséklet a másik dolog, amire érzékeny a mikulásvirág – folytatta az üzletvezető. Ne tegyük például olyan ablakba, amelynél fütőtest van, az erős hőhatás sokként ér minden virágot. Szereti a meleget, de ne vigyük túlzásba. A mikulásvirág ugyanakkor nagyon érzékeny a hidegre, 15 fok körüli hőmérsékleten már szenved. A szobahőmérséklet, nagyjából 20-22 fok az ideális számára. Fényigénye átlagos, ha nem tesszük túl sötétbe, megmarad. Tápoldattal kéthetente lehet gondozni, vannak speciális mikulásvirágnak való készítmények is, de az univerzálisat is szereti. A többi virághoz hasonlóan tetvek, pókok támadhatják meg, de különlegesebb betegsége nincs. Ne ijedjünk meg, ha februárra elvirágzik és áprilisig elhullatja a levelét, ez természetes.

Mitől piros a mikulásvirág?

Mivel szobanövényről van szó, nem kell kiültetni, nyugodtan maradhat egész évben a cserépben. Ha szeretnénk, nyáron kiültethetjük, de óvjuk a tűző napsugaraktól.

A mikulásvirág titka, hogy a hűvösebb idő beálltával, amikor a kinti hőmérséklet tíz fok körül mozog, tegyük ki egy pár napra, hogy megcsípje a hideg. Ezután vigyük vissza a megszokott helyére, takarjuk le vagy tegyük be a szekrénybe néhány napra, hogy sötétben legyen. Így érhetjük el, hogy a tetején lévő levelek bepirosodjanak. A két folyamat összefügg, így lehet a legjobb eredményt elérni. Emiatt van, hogy a téli időszakban a legkönnyebb beszerezni. Aki nyitott az újdonságokra, bátran vásárolhat rózsaszín, fehér, sárga, lila vagy akár pöttyös mikulásvirágot is.

Honnan vásároljuk a virágot?

A mikulásvirág népszerű a kolozsváriak körében. Nem mindegy azonban, honnan vásároljuk – figyelmeztet Pál-Karsai Gyöngyi. Az üzletük például Hollandiából sem szívesen rendel, igyekeznek inkább helyi termelőktől beszerezni a virágot. Az itt termesztett növények már alkalmazkodtak az itteni hőmérséklethez, a földhöz, így sokkal tovább tartanak, gazdagabbak levélzetben és nagyobb a valószínűsége, hogy megmaradnak egyik évről a másikra.

Ezek a virágok tehát már hozzászoktak ehhez a környezethez, éghajlathoz. A hipermarketekben kapható virágok a szállítás alatt könnyen megfázhatnak, emiatt akkor vásároljunk innen, ha csak az ünnepi időszakban szeretnénk a lakás díszének tudni. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a virág legyen becsomagolva, így is óvjuk a hidegtől.

A mikulásvirág ideális ajándék lehet a növényszerető családtagjainknak és szeretteinknek. Gyermekektől és kisállatoktól viszont tartsuk távol a növényt, mert a levele eltörésekor megfigyelhető tej a szervezetre káros anyagokat tartalmaz. Top of Form

Kimaradt?