Végre kiderült, hogy borra sört vagy sörre bort jobb-e fogyasztani

Sörre bor, mindenkor; borra sör, meggyötör – hangzik a jól ismert mondás. Ez valójában így van, vagy egy újabb tévhittel állunk szemben? A New Scientist utánajárt a kérdésnek.

A kutatásban kilencven, 19 és 40 év közötti önkéntes vett részt, hogy kiderítsék, hogyan kerülhető el a másnaposság. A kutatók három csoportra osztották az önkénteseket. Az első csoport először sört ivott, amíg véralkohol-szintjük elérte a 0,05 százalékot, majd fehér borra váltottak, amíg a szonda 0,11 százalékot mutatott. A második csoport fordított sorrendben fogyasztotta el az italokat. Mindkét csoport tagjai 1,3 sört és 6 deci bort ittak meg. A harmadik kategóriába beosztott önkéntesek megválaszthatták, melyik italból fogyasztanak. 

A kutatók igyekeztek kideríteni, mennyire lettek másnaposak a kutatásban résztvevők, így egy kérdőívet töltettek ki velük, mely többek között arra kérdezett rá: tapasztalnak-e fejfájást, fáradtságot, szédülést, hányingert. A válaszok között nem volt lényeges különbség. A kísérletet egy héttel később megismételték, ám a csoportokat ellenkező módon osztották fel. A kérdőívek válaszait elemezve – hasonlóan a korábbi eredményekhez – nem találtak jelentős különbséget. 

A kutatók arra következtetnek, hogy nem az elfogyasztott italok sorrendje, hanem inkább a mennyisége számít. A népi bölcsesség tehát nem igaz.  

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?