Tűz esetén az élete múlhat ezen az apróságon

A Lifehacker szerint a lakástüzek fele éjjel 11 és reggel 7 óra között történik, éppen olyankor, amikor a többségünk alszik. Egy apró trükkel azonban sokat tehetünk azért, hogy növeljük túlélési esélyeinket tűz esetén: csukjuk be a hálószoba ajtóját. 

UL Firefighter Safety Research Institute tanácsát több évtizedes kutatás támasztja alá. A vizsgálatok során kiderítették, hogy egy olyan egyszerű mozdulat, mint az ajtó becsukása életmentő lehet lakástűz esetén. Az indoklás szerint, minél több oxigént kap a tűz, annál gyorsabban terjed, a zárt ajtó pedig lassíthatja a folyamatot. Tűz esetén, egy nyitott és zárt ajtójú helyiség között akár közel 500 Celsius-fokos különbség is lehet. Az alábbi videó jól mutatja, mennyit számít egy csukott ajtó.

Napjainkban a lakástüzek veszélyesebbek, mint valaha, hiszen a szintetikus anyagok miatt, gyorsabban terjed a tűz. Míg harminc évvel ezelőtt 17 percünk volt kijutni egy égő házból, addig mára már csupán 3 perünk van menekülni.

John Drengenberg, az intézet biztonsági igazgatója azt javasolja, hogy lefekvés előtt győződjünk meg arról, hogy az ajtók be vannak csukva és a füstjelző működik. Fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a kályha, kandalló, tűzhelyek állapotát és legyen egy menekülési tervünk, ha bekövetkezne a baj. Ezekkel az óvintézkedésekkel sokat tehetünk. 

Kimaradt?