Szakértő: érdemes beoltatni magunkat influenza ellen

A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás – mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatornán szerdán.  

A főorvos hozzátette: az influenza elleni oltás körülbelül 60-70 százalékos védettséget ad, de a beoltottaknál a betegség súlyos szövődményei nem alakulnak ki.

Kiemelte: a jelenlegi jó idő nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, így valószínűleg később indul majd a járvány. Az előző évek tapasztalatai szerint decemberben már lesznek megbetegedések, a járvány általában januárban kezdődik, és időjárástól függően elhúzódhat márciusig vagy áprilisig is – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: tévhit, hogy megfelelő vitaminbevitellel megelőzhető az influenza, valódi védettséget csak a védőoltás ad. Az infektológus kitért arra is, hogy még mindig kevesen kérnek, pedig sokaknak jár a védőoltás, ide tartoznak a kisgyerekek is, akik 3 éves korig kiemelten fogékonyak az influenzára, amely esetükben gyakorta szövődményekkel – elsősorban középfül-, illetve tüdőgyulladással – jár.

Kimaradt?