Hová tűnt a szex? Kutatás vizsgálta a szexmentes párkapcsolatokat

Miért csökken a párok szexuális aktivitása? Hogyan élik ezt meg a pár tagjai? Miért maradnak benne egy szexmentes kapcsolatban? Mit lehet tenni? Dr. Justin Lehmiller szexuálterapeuta weboldalán összegzi a kutatás eredményeit. 

Korábbi reprezentatív felmérésekből kiderül, az Amerikai Egyesült Államokban 7-ből 1 felnőtt ember párkapcsolatában nagyon kevés, vagy egyáltalán nincs jelen a szex. A Journal of Marriage and Familyben megjelent tanulmányban a kutatók 77 házasságban vagy hosszú párkapcsolatban élő embert vontak be.

A válaszadók mindegyike olyan kapcsolatban élt, amelyben – igényeik ellenére – nem, vagy csak alig volt szex. Az „önkéntes cölibátusban” élők között egyenlő arányban voltak nők és férfiak, életkoruk 18 és 60 év között volt, de a legtöbb válaszadó a harmincas-negyvenes korosztályból került ki. A kutatásban résztvevők egy tesztsor kérdéseire válaszoltak, mely a szexualis aktivitás hiányát és ennek hatásait firtatta.  

A leggyakoribb okok

A szexmentes kapcsolatok egyik leggyakoribb oka a partner szexuális vágyának csökkenése. Ez jelenthette azt, hogy a megkérdezettek partnere nem vágyott a szexre, valamint azt, hogy nem akart a párjukkal együtt lenni. A párkapcsolati problémák, betegségek, függőségek, hűtlenség, bizonytalanság is okozhatta a szexuális együttlétek hiányát. A legtöbb válaszadó arról számolt be, hogy a felsorolt tényezők egyike (vagy akár egyszerre több is) miatt fokozatosan csökkent a szeretkezések száma, mások viszont azt állították, egyik napról a másikra bukkant fel a jelenség. Úgy tűnik, nemcsak egy út vezet a szexmentes párkapcsolatokig. 

A kutatásban résztvevők beszámoltak arról is, hogyan élik meg az „önkéntes cölibátus” állapotát. A legtöbben negatív érzelmeket kapcsoltak ehhez, frusztrációról, depresszióról, koncentrációs zavarokról, az elutasítás érzéséről, alacsony önbecsülésről számoltak be. A többség szerint a szexuális együttlétek hiánya komoly problémát jelentett az életükben. Az egyik válaszadót idézi a cikk: „Káros hatással van az életemre, depressziós vagyok a szexhiánytól. Mivel állandóan a szexről fantáziálok, elvonja a figyelmemet a munkámtól, így a karrieremre is hatással van”. 

A válaszadók közül néhányan a szex hiánya miatt szakítottak párjukkal és kiléptek a kapcsolatból, a többségük azonban úgy döntött együttmarad partnerével. 47 százalékuk azzal indokolta döntését, hogy a szeretkezéseket leszámítva tökéletes társat találtak, mások a válás terheit akarták elkerülni, féltek a magánytól, esetleg társadalmi vagy vallási nyomás miatt nem léptek ki a kapcsolatból. Egy női válaszadó azt írta: fél lemondani a kapcsolatáról, mert lehet, a következő még ilyen se lesz. 

Mit lehet tenni?

A válaszadók 51 százaléka igyekszik másfelé összpontosítani energiáit és idejét: hobbiba, munkába, barátságok ápolásába. Mások önkielégítéssel, telefon- vagy cyberszexszel pótolják a szeretkezéseket, 26 százalékuk viszont bevallotta: viszonyt folytat. Egyesek tanácsadásokra járnak, hogy szakember segítségével oldják meg a problémát, de olyanok is vannak, akik elfogadták helyzetüket és nem tesznek semmit ellene. 

Dr. Justin Lehmiller szexuálterapeuta megjegyzi, a kutatás bemutatja, számos módon létrejöhetnek a szexmentes kapcsolatok, továbbá a szexuális együttlétek hiányának következményei lehetnek. Hozzáteszi: nincs baj a szexmentes kapcsolatokkal, amennyiben az mindkét félnek megfelel. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?