Így tisztítsa profin a párnáit

Valószínűleg nem felejtjük el az ágyneműket rendszeresen mosni, ám ami alatta van, arról könnyedén elfelejtkezhetünk. A párna és a matrac rendszeres tisztítása egészségünk megőrzése miatt is fontos, ezért Michelle Fishberg, egy párnákra specializálódott cég vezetője a Consumer Reports kérdésére elárulta, hogyan kell profin és egyszerűen tisztítani a párnákat. 

Ha nem tisztítjuk rendszeresen a párnákat, baktériumok, penész, gombák, izzadtság stb halmozódhat fel ezeken, amelyek könnyedén megbetegedéseket okozhatnak, ráadásul így a párna tartása is tönkremehet. Ennek elkerüléséért évente legalább kétszer tisztítsuk ki. Bár lehet bonyolultnak tűnik, valójában csupán három egyszerű lépésből áll. 

Rázzuk fel

Amit naponta megtehetünk a párnánk "egészsége" érdekében az az, hogy felrázzuk, így a por egy része is elszáll és a párna is visszanyeri eredeti alakját. Emellett havonta érdemes kivinni a szabad levegőre, hogy szellőzzön. Ha erre nincs lehetőségünk, a szárítógépbe is betehetjük a párnákat, alacsony hőmérsékletű programra. 

Mossuk ki

Mindennekelőtt olvassuk el a gyártó kezelési útmutatóját. Ha nincs ráírva, hogy csak szárazon tisztítható a párna, bátran tegyük be a mosógépbe. A szakember szerint évente kétszer ajánlott kitisztítani a párnákat, rövid ideig, alacsony fokozaton, 60 Celsius-fokon mossuk. Ha biztosra mennénk, hogy nem teszünk kárt a párnánkban, érdemes figyelembe venni az anyagát. A tollpárnák mosásához kevés, kímélő mosóport használjunk, a poliészterből készült párnákat folyékony szappannal, kímélő programon, meleg vízben mossuk.  A hajdinahéjat kézmeleg vízben mossuk meg, a memóriahabból készült párnákat anyaga viszont nem tisztítható.

Szárítsuk

Nagyon fontos, hogy a párna teljesen száraz legyen mielőtt újra használjuk, különben megpenészedhet. Szárítógépben az egyórás, alacsony hőfokú program ajánlott. Ha bedobunk pár törölközőt a párna mellé, gyorsabban megszárad. Ha az időjárás megengedi, szárítsuk szabad levegőn a párnákat. 

+1 Tipp

Használjunk strapabíró párnahuzatot és tisztítsuk heti rendszerességgel.

 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?