Így lehet újra friss a maradék sült krumpli

Tudjuk, hogy a sült krumpli nem egészséges, ezért nem is ajánljuk a rendszeres fogyasztását, de néha – különösen a rohanós hétköznapokon – igazán jól tud esni. A sült krumpli viszont akkor igazán finom, ha kivül ropogós, belül pedig puha. A Takeout cikkéből nemcsak az elkészítésének titka, de az is kiderül, hogyan lehet a megmaradt, megpuhult krumplit újra frissé varázsolni.  

A Takeout szerint a bő olajban sütés a kivül ropogós, belül pedig puha sült krumpli titka, ugyanis így minden oldalról egyenletesen éri a hő.  Ám a sütés nemcsak abból áll, hogy a krumplit beledobjuk az olajba, oda kell figyelni a hőfokra: előbb alacsony hőmérsékleten, majd pedig magasabb hőfokon süssük, végül ismételjük meg a folyamatot. Így készíthetünk roppanós, de puha sült krumplit.   

A megmaradt krumpli a levegő nedvességtartalma miatt idővel megpuhul. Szerencsére a különböző konyhai eszközök segítségével tehetünk ez ellen és a puha krumpliből frisset varázsolhatunk. 

Mikrohullámú sütő. Kár az időt és energiát pazarolni a krumpli mikrózására, az eredmény nem lesz jobb, mivel a krumpliban lévő nedvesség csak felforr. 

Sütő. Egy fokkal jobb megoldás a mikrohullámú sütőnél, ám fennáll annak a veszélye is, hogy mire a krumpli eléri a megfelelő hőfokot, megég.  

Öntöttvas edény. Sokkal jobb megoldás, mint a sütő, hiszen gyorsabban felmelegszik. Az sült krumpli öntöttvas serpenyőben melegítése során a kicsapódó olaj, segít visszaállítani a krumpli ropogós kérgét, miközben a nedvesség távozik. Arra azonban figyeljünk oda, hogy a krumplik ne érjenek össze. 

Szendvicssütő. Meglepő lehet, de ez az egyik legjobb módja annak, hogy újra friss legyen a megmaradt sült krumpli. A készülékben a hő a krumpli több oldalát éri, a kicsapódó olajnak köszönhetően a külseje ropogós lesz, a nedvesség távozása miatt pedig belül puha lesz a krumpli. Egyetlen hátránya, hogy a szendvicssütőkben viszonylag kevés krumplit tudunk egyszerre melegíteni. 

Olajban sütés. Ahogy a sült krumpli, úgy a másnapra maradt krumpli újraélesztésének is a bő olajban sütés a titka. Ha rövid időre ismét bedobjuk a forró, bő olajba a krumpli, szinte ugyanolyan lesz mint frissen. Arra azonban figyeljünk, hogy a túl vékonyra vágott szeletek ne égjenek meg. 

 

Kimaradt?