Ennyi csokoládét ajánlott enni havonta

Ha túl sokat eszünk valamiből, az általában nem tesz jót szervezetünknek. Ez különösen igaz a csokoládéra, ami tele van cukorral. Az Insider szerint azonban egyre több kutatás igazolja, hogy a kis mennyiségben fogyasztott, minőségi csokoládé, nemhogy árt, inkább használ testünknek. 

Az Európai Kardiológiai Társaság Münchenben tartott konferenciáján bemutattak egy új kutatást, mely szerint azoknak, akik havonta háromszor fogyasztanak csokoládét 13 százalékkal kevesebb esélyük van a szívbetegségek kialakulására.

A New York-i Icahn Orvostudományi Egyetem tudósai öt tanulmányt vizsgáltak, melyekben a résztvevők száma 575 ezer volt. Megállapították, hogy a csokoládé természetes összetevői megőrzik a vérerek egészségét, csökkentik a gyulladást és szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az egészséges csokoládéfogyasztás kulcsa azonban a mértékletesség. A kutatás ugyanis arra is rávilágít, hogy azoknál, akik naponta ettek csokoládét 17 százalékkal megnőtt a szívbetegségek kialakulásának kockázata. 

Chayakrit Krittanawong, a tanulmány vezető szerzője szerint a csokoládé fontos tápanyagforrás, hiszen csökkenti a gyulladást és kedvezően hat a koleszterinszintre, ám a benne található telített zsír miatt, inkább az étcsokoládét fogyasszuk, havonta legfeljebb három táblányit. A szakértő szerint további kutatások szükségesek a csokoládé egészségre gyakorolt hatásának kiderítéséhez. 

A Harvard Egyetem tudósai és dán tudós közös, 2017-ben megjelent tanulmánya szerint a heti hatszori csokoládéfogyasztás 20 százalékkal csökkenti a leggyakoribb szívritmuszavar a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát.  

Kutatások tehát igazolják, a csokoládé jót tesz egészségünknek, ha mértéket tudunk tartani a fogyasztásában és az étcsokoládét választjuk. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?