Nyolc tipp, hogy egészségesebb legyen a pizza

Korábban már kiderült, hogy jobb, ha pizzát eszünk reggelire, mint gabonapelyhet, azt is tudnunk kell, hogy a pizza nem a legegészségesebb ételek egyike. Az olaszok nemzeti étele nagy népszerűségnek örvend a gyerekek és felnőttek között egyaránt, az egészséges életmódra törekvőknek azonban gyakran le kell mondaniuk erről a finomságról. A zsíros, magas kalóriatartalmú pizzából viszont néhány apró módosítással egészséges fogást készíthetünk. 

A pizza kevés cukrot tartalmaz (éppen ezért egészségesebb, mint a gabonapehely), de zsír- és kalóriatartalma miatt érdemes inkább alkalmanként fogyasztani, akkor is az egészséges változat ajánlott. Ehhez nem kell mást tennünk, mint néhány hozzávalót lecserélni, de az eredmény ugyanolyan finom lesz.

Mindennek az alapja: a tészta

  • A pizza tésztájának vastagságáról megoszlanak a vélemények, az azonban tény: vékonyabb tészta, kevesebb kalória, így ajánlott inkább vékonyra kinyújtani a tésztát.
  • Ha a finom lisztet, teljes kiőrlésű lisztre cseréljük jóval egészségesebb ételt kapunk, hiszen a teljes kiőrlésű liszt ellenálóbbá teszi a rákos megbetegedésekkel szemben, javítja az emésztést és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az alapszósz

  • A paradicsomban lévő antioxidánsok miatt egészséges a paradicsomszósz, de konyhai só helyett ajánlott inkább inkább tengeri algát használni az elkészítéshez. 
  • A pirospaprika C-vitamint tartalmaz, így bátran tegyünk a szószba.
  • A fokhagymától nemcsak illatos lesz a szószunk, de a koleszterinszint szabályozásában is segít. 

A feltét titka

  • A kolbász, a peproni helyett, tegyünk sovány húsokat (grillezett csirkemellet, vékony sonkaszeleteket) a pizzára.
  • Az ásványi anyagokban gazdag zöldségeket (paradicsom, olivabogyó, rukkola) csak a sütés után tegyük a pizzára, így azok megőrzik tápanyagaikat.
  • Sajt nélkül nincs pizza, ám ezek közül is érdemes inkább a zsírszegény változatokat vagy éppen a jól bevált mozzarellát használni. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?