Milyen gyakran kell a melltartókat mosni?

Bár néha szúr és igen kényelmetlen tud lenni, a melltartó feltalálójának sokszor hálásak lehetünk, hiszen a fehérnemű tartja és formálja a kebleket, a sportmelltartó nélkül pedig lehetetlen elképzelni egy keményebb edzést. Pedig állítólag a melltartó azok közé a ruhadarabok közé tartozik, amelyről nem gondoskodunk megfelelően. Milyen gyakran és hogyan kell mosni ezeket? Szakértő segítségével ennek járt utána a Shape

Néhány ruhadarabot – például a farmert – elég csak megszagolni, hogy kiderítsük, ki kell-e mosni. A melltartó nem ilyen ruhadarab. Mivel közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, így az izzadságunkból, a baktériumokból is több kerül rá. Számokban kifejezve: 1 liter izzadság 40 gramm faggyút, 10 gramm sót és számtalan hámsejtet tartalmaz. Emiatt a láthatatlan szennyeződések miatt tanácsolja Mary Begovic Johnson mosószeripari szakértő, bőrgyógyász, hogy két-három naponta mossuk ki a melltartónkat. Ennél gyakrabban is tisztíthatjuk, de maximum öt viselés után mindenképpen dobjuk a szennyestartóba a fehérneműt. 

A melltartók mosásakor számít a méret is, hiszen minél nagyobb, annál több szennyeződés kerülhet rá, így előfordulhat, hogy gyakrabban kell mosni. Bár a szakértő viccesen hozzátette, még egy páciense sem halt bele abba, hogy ritkán mosta a melltartóit, azért nem szeretné látni, mit találnának a laborvizsgálatok egy melltartón. Fontos tudni, hogy a koszos fehérnemű bőrirritációt, fertőzéseket okozhat. 

Hogyan?

A melltartókat érdemes alacsony hőmérsékleten, kíméletes programon mosózsákban mosni. Ne tegyük szárítógépbe, mert így könnyedén elveszítheti a formáját. A sportmelltartókat is hasonlóan mossuk, fontos különbség viszont, hogy ezeket minden egyes viselés után ki kell tisztítani. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?