Lehet, hogy eddig rosszul itta a vizet?

Gyakran hangoztatott tény, hogy a megfelelő folyadékbevitel mennyire fontos szervezetünk egészségének megőrzése érdekében. Olvasni arról, hogy mennyi vizet kell inni, a hogyanra azonban kevés cikk tér ki. Pedig a vízivást is lehet rosszul csinálni. A Delish összegyűjtötte, milyen hibákat követünk el folyadékbevitelkor és mikor ajánlott vizet inni.

Hiba: étkezés közben vizet inni? 

A Delish szerint ártunk emésztésünknek azzal, ha étkezés közben vizet iszunk, mivel az higítja a gyomorsavat. Ezzel szemben a Spiegel szerint ez csak egy tévhit: ha nem cukros italokat fogyasztunk, nyugodtan igyunk evés közben. 

Ajánlott: étkezés előtt

A víz telítettségérzetet okoz, így csökkenti az éhséget. A szakértők azt tanácsolják, étkezés előtt fél órával igyunk meg egy pohár, legfeljebb fél liter vizet, ez megakadályozza, hogy túl sokat együnk.

Hiba: edzés közben

A szervezetünknek elektrolitokra (például nátrium, káliumra) van szüksége, hogy megakadályozza az izomgörcsök kialakulását. Az edzés közben bevitt folyadék oldja az elektrolitokat, ami kellemetlen izomgörcsökhöz vezethet. Edzés közben fogyasszunk inkább sportitalokat.

Ajánlott: ébredéskor

A japán hagyomány szerint ébredéskor első dolgunk kell hogy legyen egy pohárnyi víz elfogyasztása, hiszen ez segít megőrizni bőrünk fiatalságát és hozzájárul a fogyáshoz. Sokan a citromos vízre esküsznek, ami segíti az emésztést is.

Hiba: állva inni

Bár a nyugati orvostudomány nem erősítette meg, az ajurvédikus tanítás szerint nem ajánlott állva vizet inni, így ugyanis gyorsabban iszunk, ezáltal több oxigént viszünk be a szervezetünkbe, ami különböző megbetegedéseket okozhat.

Ajánlott: ha sötét a vizeletünk 

A szervezetünk elárulja, elegendő vizet fogyasztunk-e, elég csak meglátogatni az illemhelyiséget. Minél sötétebb ugyanis a vizeletünk, annál dehidratáltabb a szervezetünk. 

Kapcsolódók

Kimaradt?